Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
ocena opisowa w kl.1-3 |
agwa | 25-02-2009 18:29:47 [#01] |
---|
Jak rozwiązujecie sprawę oceny opisowej za I półrocze w klasach 1-3 (w dzienniku jest mało miejsca).
My wpisujemy w miejscu na ocenę opisową tylko imię i nazwisko ucznia i wpis "ocena opisowa znajduje się w arkuszu ocen" i podpis wychowawcy.
Zastanawiam się jednak czy tak można? Czy może lepiej wklejać do dziennika wydrukowaną (małą czcionką) ocenę opisową.
Poradźcie proszę jak robicie. pozdrawiam. |
cynamonowa | 25-02-2009 18:55:39 [#02] |
---|
To drukowanie, z podpisem robimy na koniec roku, czyli oceny roczne.Dołaczamy je do arkuszy a drugi egzemplarz wklejamy do dzienników. Śródrocznej opisowej nie zamieszczamy w arkuszach ( bo tak mówi prawo). Nauczyciele przechowują w swojej dokumentacji opisową klasyfikację śródroczną gdyż czasem okazuje się potrzebna ( zmiana szkoły itp.) |
agwa | 25-02-2009 19:13:01 [#03] |
---|
viola ja tez słyszałem, że ocenę opisową końcoworoczną dołącza się do arkusza, ale czy można wklejać do dziennika? Wpisujecie coś przy śródrocznej w dzienniku? |
cynamonowa | 25-02-2009 19:34:21 [#04] |
---|
Agwo- my wklejamy.W dokumentacji mamy zapis "zamieszcza się", wiec od kilku już lat wklejamy( bo wkładane czasem ginęły:) )
Co do śródrocznej- wpisujemy ocena opisowa ( jak wspomniałam ma ją kazdy nauczyciel w swojej dokumentacji gdyby była kiedykolwiek do czegoś potrzebna) |
agwa | 25-02-2009 20:09:03 [#05] |
---|
dzięki violu.
może jeszcze ktoś się podzieli własnymi praktykami |
agda | 25-02-2009 20:24:52 [#06] |
---|
U nas oceny śródroczne przechowują wychowawcy. A jeśli chodzi o roczne, to być może sprawa się rozwiąże, bo w projekcie rozporządzenia o dokumentacji jest taki zapis: "W klasach I - III szkoły podstawowej opisowe oceny roczne i oceny zachowania sporządzone komputerowo i podpisane przez wychowawcę klasy można załączyć do
dziennika lekcyjnego, co jest równoznaczne z wpisem do dziennika lekcyjnego". |
agwa | 25-02-2009 20:31:17 [#07] |
---|
jak długo u was nauczyciele wychowawcy przechowują ocenę śródroczne? |
cynamonowa | 25-02-2009 20:38:01 [#08] |
---|
teoretycznie do czasu wystawienia oceny rocznej, praktycznie do końca III klasy:) |
agwa | 25-02-2009 20:50:50 [#09] |
---|
violu, agda co wpisuje się u was w dziennikach w miejscu na ocenę opisową śródroczną? |
agda | 02-06-2009 11:55:33 [#10] |
---|
Odgrzewam ten wątek, żeby zapytać, czy wiecie coś o losach projektu rozporządzenia w sprawie prowadzenia dokumentacji. Wypisałam sobie z niego, że
"W klasach I - III szkoły podstawowej opisowe oceny roczne i oceny zachowania
sporządzone komputerowo i podpisane przez wychowawcę klasy można załączyć do
dziennika lekcyjnego, co jest równoznaczne z wpisem do dziennika lekcyjnego".
To było w projekcie, ale rozporządzenia nie widzę. Może ktoś coś wie? |
akorka | 03-06-2009 20:02:05 [#11] |
---|
U nas miesiąc temu była wizytacja KO. Szczegółowa kontrola dzienników. Zakaz wklejania z wyjątkiem inf. na stronach końcowych pt. "Notatki". Oceny opisowe roczne do dziennika kazano wpisywać (nie wklejać, nie wszywać). Sprawdzano też arkusze i czy komputerowo wypsywane oceny opisowe są podpisywane przez wychowawcę, a w arkuszu wpisana adnotacja, że "ocena opisowa w załączeniu". |
terdab | 03-06-2009 20:37:45 [#12] |
---|
A jakie to kuratorium? |
zgredek | 03-06-2009 20:39:33 [#13] |
---|
a czy to ważne?
zakaz, bo zakaz i już!
;-) |
Power4 | 03-06-2009 22:50:26 [#14] |
---|
"Sprawdzano też arkusze i czy komputerowo wypsywane oceny opisowe są podpisywane przez wychowawcę, a w arkuszu wpisana adnotacja, że "ocena opisowa w załączeniu".
interesuje mnie pp drugiej części zdania
czy ktoś moze pomóc?
sprawdziłam i nie widzę w rozporządzeniu takiego zapisu(w sprawie sposobu prowadzenia przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki dokumentacji przebiegu nauczania, działalności wychowawczej i opiekuńczej oraz rodzajów tej dokumentacji), że adnotacja w arkuszu na ten temat ma być
swoja drogą to kiedyś o załączeniu też coś czytałam -jak załączyć i już nie pamiętam bo na trwałe to miało być a nie luzem włożone |
agda | 07-06-2009 11:32:20 [#15] |
---|
Jak to zrobić radzi rzewa w #31 w wątku "Arkusze w I - III". http://oskko.edu.pl/forum/watek.php?w=30957 |
komeniusz | 07-06-2009 15:41:46 [#16] |
---|
1. Czy ocena opisowa w klasach I-III powinna sie kończyć stwierdzeniem: ocena pozytywna? Nigdzie nie potrafię tego znaleźć a wywiązał się konflikt...
2. Czy j. obcy opisujecie osobno, czy zawiera się w treści oceny ogólnie? |
danucha | 26-01-2010 12:44:02 [#17] |
---|
Wracam do tematu
Rozporządzenie mówi o załączaniu ocen rocznych do dziennika ,w sprawie śródrocznych znów zamęt. Jedni wkładają do dziennika, inni wklejają , a wizytatorzy że wpisywać należy ręcznie bo ocena w dzienniku być powinna .
Jak to robicie , lub już zrobiliście w świetle nowego rozp. ?
|
beera | 26-01-2010 13:10:18 [#18] |
---|
Czy ocena opisowa w klasach I-III powinna sie kończyć stwierdzeniem: ocena pozytywna? Nigdzie nie potrafię tego znaleźć a wywiązał się konflikt... Moim zdaniem nie
===
danucha - nikt Ci nie powie, jak ma byc, bo nikt chyba tego nie wie:)
ja wkładałam do dziennika |
beera | 26-01-2010 13:10:54 [#19] |
---|
:)))))))))))
odpowiedziałam Joli na pytanie z roku 2009
najpóźniej udzielona odpowiedź na forum:) |
danucha | 26-01-2010 13:27:54 [#20] |
---|
Faktycznie trochę zadziwiła mnie Twoja odpowiedź Asiu :)
Po przeczytaniu Rozporządzenia też nie wiem:) i nie oczekuję że ktoś mi powie jak ma być ,chciałam zaczerpnąć informacji jak robią to inni .
Moje nowoczesne nauczycielki :)piszą komputerowo i przepisywanie ręczne tegoż uważam za przesadę ( kuratorium przynajmniej nasze tego chce i chciało do tej pory )
Dlatego szukam wieści od innych,na potwierdzenie że słusznie myślę :)).A może nie??
|
rzewa | 26-01-2010 13:32:41 [#21] |
---|
no to może... przejść na e-dziennik
i będzie spokój
:-)
|
beera | 26-01-2010 13:33:17 [#22] |
---|
słusznie:))
wkładaj te oceny do dziennika
najwyżej Cię skontroluja i napiszą zalecenie, podajac pp, ze masz wpisywać.
Wtedy zmienisz dzienniki;)
|
elnik | 26-01-2010 16:22:26 [#23] |
---|
Może należy wprowadzić zarządzeniem dyrektora jednolite zasady w tym temacie.Co o tym myślicie? |
basiaj | 27-01-2010 21:37:23 [#24] |
---|
witam w rozporządzeniu najnowszym z 2009 r.jest zapis że mozna dołaczyc do dziennika oceny wypisane komputerowo na koniec roku
ale w rozporzadzeniu z 2002r nie ma zapisu o dołaczaniu ocen opisowych do dzienników - czy sie mylę?
czytałam ale nie znalazłam nic na ten temat |
Adaa | 27-01-2010 21:44:01 [#25] |
---|
wkładajcie gdzie sie da:-)
mój Wójt mawia : Od nadmiaru pieczątek na piśmie nikt Ci głowy nie urwie, ale jak zabraknie choćby jednej toś przepadł ( to w kontekście wnioskow unijnych) :-)
w przypadku - gdzie zalaczyc ocene opisową? - moze miec ta logika tez zastosowanie:-)
|
darfrei | 19-05-2010 20:43:44 [#26] |
---|
Proszę o wyjaśnienie
Jak w klasach I – III traktować ocenę z języka angielskiego Czy również jako opisową, ma się zawierać w ocenie opisowej. Jak to rozwiązujecie |
Krzysztof Pom | 19-05-2010 21:10:58 [#27] |
---|
Rozpozrądzenie:
Klasyfikacja roczna w klasach I—III szkoły podstawowej polega na podsumowaniu osiagnięć edukacyjnych z zajęć edukacyjnych i zachowania ucznia w danym roku szkolnym oraz ustaleniu jednej rocznej oceny klasyfikacyjnej z zajęć edukacyjnych i rocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania
W klasach I—III szkoły podstawowej śródroczne i i roczne oceny klasyfikacyjne z zajęć edukacyjnych są ocenami opisowymi.
W praktyce w naszej szkole ocena z języka angielskiego jest oceną opisową zawartą w 1 - 2 zdaniach (krótko, bo miejsca mało) i zawiera sie w treści oceny całosciowej. Ocenę dla poszczególnych uczniów przygotowuje nauczyciel uczący j.angielskiego.
|
hana | 19-05-2010 21:18:56 [#28] |
---|
Niestety generalnie na świadectwie zmieści się 1-2 zdania i u nas wygląda to tak "Bardzo dobrze...dobrze..wspaniale....opanował podstawowe wiadomości i umiejętności z języka ....zresztą z pozostałych edukacji też brakuje miejsca, by zrobić rzetelną ocenę opisową....no chyba, że zacznę pisać najmniejsza czcionką i do świadectwa dołączę lupę.
|
malchow | 19-05-2010 23:22:30 [#29] |
---|
Na dzsiejszym kursie prowadzący stwierdził, że nigdzie w przepisach nie istnieje stwierdzenie, że należy ocenę wpisać do dziennika oceny śródrocznej. Ma być fizycznie, ale o wpisach nigdzie nie ma mowy.
:) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|