Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Rozporządzenie o bezpieczeństwie ... a kolonia/obóz.
strony: [ 1 ]
tarek10-12-2011 11:58:51   [#01]

Witam,

czy organizatora kolonii/obozu (np. harcerskiego) - nie szkołę - obowiązuje Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach?

Pytam, bo wypoczynek nie jest ani szkołą, ani placówką w rozumieniu ustawy o systemie oświaty, a rozporządzenie to wydano na podstawie art. 95a ustawy i dotyczy szkół i placówek (w rozumieniu ustawy) oraz pobytu w szkole, w tym w warsztatach, laboratoriach i pracowniach szkolnych oraz w czasie zajęć z wychowania fizycznego, w czasie zawodów sportowych i wycieczek turystycznych. Nie ma tu wzmianki o wypoczynku.

Ponadto Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 stycznia 1997 r. w sprawie warunków, jakie muszą spełniać organizatorzy wypoczynku dla dzieci i młodzieży szkolnej, a także zasad jego organizowania i nadzorowania bezpośrednio wskazuje dwa przypadki kiedy należy odwołać się do rozporządzenia w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach: § 3 ust. 2, który dotyczy liczby opiekunów oraz § 9 ust. 4, który mówi, że w razie wypadku należy stosować przepisy dotyczące postępowania w razie wypadków w szkołach i placówkach publicznych (stąd wniosek, że przepisy rozporządzenia w sprawie bezpieczeństwa... nie rozciągają się w całości na wypoczynek, bo inaczej po co byłoby wskazanie do jego stosowania w tych wypadkach?)

Wioleta D10-12-2011 13:28:54   [#02]
Wszystkie obozy i biwaki harcerskie organizowane w okresie ferii zimowych i wakacji są traktowane jako wypoczynek dzieci i młodzieży i muszą spełniać wszystkie wymogi wynikające z tego rozporządzenia. Trzeba je zgłosić do kuratorium oświaty. Oczywiście robią to organizatorzy obozu.
tarek10-12-2011 14:03:15   [#03]

Ja pytam o Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach?

A piszesz o Rozporządzeniu Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 stycznia 1997 r. w sprawie warunków, jakie muszą spełniać organizatorzy wypoczynku dla dzieci i młodzieży szkolnej, a także zasad jego organizowania i nadzorowania.

To drugie obowiązuje organizatorów wypoczynku, z niego wynika obowiązek zgłaszania. A mi chodzi o rozporządzenie z 2002 r. o bezpieczeństwie...

Wioleta D10-12-2011 17:18:49   [#04]

Jest też rozporządzenie z dnia 9 grudnia 2009 roku  zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków, jakie muszą spełniać organizatorzy wypoczynku dzieci i młodzieży szkolnej, a także zasady jego organizowania i nadzorowania. Oprócz tego jest obowiązek stosowania się do :

3) Ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie (Dz. U. z 2003 r. Nr 96, poz.873, poz.874 ).
4) Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 stycznia 1997 r. w sprawie warunków, jakie muszą spełniać organizatorzy wypoczynku dla dzieci i młodzieży szkolnej, a także zasad jego organizo-wania i nadzorowania (Dz. U. z 1997 r. Nr 12, poz. 67),
5) Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 maja 1997 r. w sprawie określenia warunków bezpieczeństwa osób przebywających w górach, pływających, kąpiących się i uprawiających sporty wodne (Dz. U. z 1997 Nr 57, poz. 358),
6) Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 12 września 2001 r. w sprawie szczegółowych zasad i warunków prowadzenia działalności w dziedzinie rekreacji ruchowej (Dz. U. z 2001 r. Nr 81 , poz.889 ),
7) Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 8 listopada 2001 r. w sprawie warunków i sposobu organizowania przez publiczne przedszkola, szkoły i placówki krajoznawstwa i turystyki (Dz. U. z 2001 r. Nr 135, poz.151),

oraz wewnętrznych dokumentów

tarek10-12-2011 18:21:07   [#05]

Wioleto D:

nr 6) (o rekreacji ruchowej) już nie obowiązuje od października 2010 r.

A co do 5) - to niedługo wygasa, bo jakiś czas temu straciła moc ustawa o kulturze fizycznej na rzecz ustawy o sporcie, która również uległa zmianie w tym zakresie w związku z wejściem w życie pod koniec tego i na początku 2012 roku ustaw o bepieczeństwie i ratownictwie w górach oraz analogicznej nad wodą.

Owszem pozostałe do stosowania, ale cały czas mamy dylemat co do obowiązywania podczas wypoczynku Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach.

Wioleta D10-12-2011 19:04:11   [#06]

Ok , ściągnęłam je ze strony i wkleiłam. Czy jest nakaz stosowania rozporządzenia - nie wiem. My organizując biwaki nawet te jednodniowe dostosowujemy się  do rozporządzenia, nawet jeżeli stosujemy techniki typowo harcerskie , które w wielu przypadkach mają się nijak do tych paragrafów. Wyszliśmy z założenia, że jeżeli stosujemy rozporządzenia MEN o wypoczynku dzieci i młodzieży , a często naszą bazą są szkoły to wypada się stosować do odpowiednich przepisów.

aga7411-12-2011 16:51:29   [#07]
Bardzo proszę o podpowiedź. Zwrócił się do mnie opiekun harcerzy z prośbą o wynajem pomieszczeń szkolnych na biwak dla harcerzy w czasie ferii - 2 dni, w tym sala gimnastyczna. Na pytanie czy to jest forma zorganziowana, zgłaszana itp. uzyskałam odpowiedź, że dłuższe pobyty zgłaszają jak obóz, 2 dniowych nie. Czego powinnam zażądać, na jakich zasadach wynająć pomieszczenia, żebym mogła spokojnie spać? chodzi mi o bezpieczeństwo dzieci, zabezpieczenie mienia itp. Do tej pory nie wynajmowaliśmy pomieszczeń na takie działania. A współpraca może być ciekawa, więc dlaczego nie...
Wioleta D11-12-2011 19:37:23   [#08]

W czasie ferii zimowych i wakacji czyli w trakcie trwania Harcerskiej Akcji Zimowej i Harcerskiej Akcji Letniej wszystkie formy wypoczynku nawet jednodniowe są zgłaszane do kuratorium. Według Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej Katarzyny Hall z dnia 09 grudnia 2009 dot. organizacji obozów i biwaków z dnia 22 marca 2010 wyjazdy organizowane podczas ferii zimowych i letnich określonych w kalendarzu roku szkolnego, bez względu na czas ich trwania, muszą być zgłoszone do Kuratorium Oświaty właściwym dla miejsca siedziby lub zamieszkania organizatora. Poza tym okresem nie ma potrzeby zgłaszania do kuratorium organizacji biwaku czy wyjazdu.

Nasza szkoła dwa razy była wynajmowania przez harcerzy ( bez szkód). Przed biwakiem dyrekcja ustalała, z których pomieszczeń mogą korzystać - pozostałe były zamknięte. W klasach, w których harcerze spali wszystkie pomoce i prace dzieci zostały schowane do szafek. Bezpieczeństwo dzieciom zapewnia organizator. Dyrektorzy w zamian za wynajem  : dajcie co łaska, zorganizowanie imprezy dla dzieci w roku szkolnym ( harcerze mają pomysły i zwykle te imprezy są ciekawe), jeden z dyrektorów chciał materac, inny dogadał się , że za wynajem szkoły w biwaku będzie mogła uczestniczyć określona liczba dzieci w jego szkoły za darmo. Nasza dyrekcja nie wzięła nic za wynajem , ponieważ zna kondycję finansową harcerzy ( w szkole działa drużyna harcerska).

arabrab11-12-2011 19:57:11   [#09]
Witam. Mam inny problem. Mój nauczyciel odmawia dyżurowania twierdząc, że jest bardzo poważnie chory. Chciałabym skierować go na badania kontrolne, jednak zgodnie z § 4 art. 229 kodeksu pracy pracodawca nie może dopuścić do pracy pracownika bez aktualnego orzeczenia lekarskiego, stwierdzającego brak przeciwwskazań do pracy na określonym stanowisku. Oznacza to, że zanim zatrudni się pracownika należy skierować go na badania lekarskie, jak również należy to uczynić, kiedy skończy się termin badań już wykonanych. Nauczyciel ma ważne badania.

Kodeks pracy przewiduje jednak jeszcze jedną sytuację, w której należy skierować pracownika na badania lekarskie – nawet jeśli wcześniejsze orzeczenia są jeszcze ważne. § 2 wspomnianego już art. 229 kodeksu pracy stwierdza, iż w przypadku choroby pracownika trwającej dłużej niż 30 dni, podlega on tzw. kontrolnym badaniom lekarskim w celu ustalenia zdolności do wykonywania pracy na dotychczasowym stanowisku. Przepis ten ten stosuje się, jeśli zwolnienie lekarskie pracownika ma co najmniej 31 dni i pomiędzy kolejnymi zwolnieniami nie ma żadnej przerwy. Powracający ze zwolnienia lekarskiego pracownik, nie posiadający nowego orzeczenia lekarskiego, zgodnie z § 4 nie może zostać dopuszczony do pracy.Co mam zrobić w takiej sytuacji, nie chcę odpowiadać w sytuacji, gdyby coś mu się stało na terenie szkoły. Proszę o pomoc!!!
tarek11-12-2011 20:12:36   [#10]
arabrab: a może art. 23 ust. 5 Karty Nauczyciela?

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]