Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Nauczyciele pozbyli się uczniów, żeby mieć wolne |
|
AnO | 15-10-2008 08:06:30 [#01] |
---|
Nauczyciele pozbyli się uczniów, żeby mieć wolne |
2008-10-15 (06:51) |
Pedagodzy podpowiadali dzieciom, że nie muszą przychodzić na zajęcia - czytamy w "Rzeczpospolita". To wbrew przepisom – mówią kuratorzy. Wychowawczyni powiedziała uczniom w klasie, by tego dnia nie przychodzili do szkoły, bo nauczyciele mają święto. – mówi mama Moniki, uczennicy pierwszej klasy szkoły podstawowej w Rzeszowie. Nauczyciele w Dzień Edukacji Narodowej mogą nie prowadzić lekcji. To jednak nie oznacza, że jest to dla nich dzień wolny od pracy – twierdzi Ministerstwo Edukacji Narodowej.
Wczoraj już przed jedenastą musiałem jechać po dzieci do szkoły, bo była tylko krótka akademia – dodaje ojciec dwójki uczniów z Mielca.W ten sposób nauczyciele w wielu szkołach skrócili sobie pracę. Niektórzy – tak jak grono pedagogiczne z Liceum im. Słowackiego w Chorzowie – w ogóle pozbyli się kłopotu. Nauczyciele pojechali na wycieczkę do Budapesztu. Utraconego poniedziałku nie będą odpracowywać.
Tam, gdzie zajęcia się odbyły, nauczyciele się nie napracowali. W większości szkół, do których się dodzwoniliśmy w południe, już nikogo nie było. Przekazaliśmy uczniom, by nie przychodzili do szkoły – przyznaje nauczycielka jednej ze szkół podstawowych w Gorlicach w Małopolsce.
Ten dzień jest wolny od zajęć lekcyjnych, ale nie od pracy – mówi Antoni Wydro, podkarpacki wicekurator oświaty. O żadnym dniu wolnym dla uczniów, a tym bardziej dla nauczycieli, nie ma mowy. Wpłynęło do nas kilkadziesiąt wniosków od dyrektorów szkół, by 14 października szkoły mogły odpracować w innym terminie. Żaden nie został pozytywnie rozpatrzony. W stosunku do tych dyrektorów, którzy zignorowali przepisy, wyciągniemy odpowiednie środki dyscyplinujące – zapowiada.
Prawo do świętowania14 października daje pedagogom artykuł 74 Karty nauczyciela: „W dniu rocznicy utworzenia Komisji Edukacji Narodowej, 14 października każdego roku, obchodzony będzie Dzień Edukacji Narodowej. Dzień ten uznaje się za święto wszystkich pracowników oświaty i jest wolny od zajęć lekcyjnych”.Taki zapis oznacza zatem, że wraz z nauczycielami wolne od lekcji mają też uczniowie. je. |
|
(Rzeczpospolita) | Pozdrowienia AnO |
mamma | 15-10-2008 08:12:29 [#02] |
---|
już się boję, u nas wszyscy w gminie poniosą konsekwencje, szkoda,że równie głośno nie mówi się,ile pracujemy podczas ferii i wakacji. |
beera | 15-10-2008 08:15:13 [#03] |
---|
skoro tyle się mówi o tym, jak mało pracują nauczyciele po jakiego grzyba zachowywać się tak jak wyżej opisani?
|
PiotrekM | 15-10-2008 08:56:35 [#05] |
---|
"Nie wszystkie szkoły poszły na łatwiznę. W warszawskim Zespole Szkół Sportowych nr 72 zajęcia odbywały się normalnie. – Podczas godzinnej uroczystości wyróżniliśmy sportowców – mówi dyrektor Henryk Liszewski. – Dzięki temu, że wczoraj nauczyciele pracowali, będą mieć wolne 10 listopada."
- Czasem to krew aż się burzy jak się czyta takie brednie - to jak ktoś odpracowywał 10 listopada wczoraj to pochwała mu się należy? - bo pracował?
- "zajęcia odbywały się normalnie"- toż to łamanie karty nauczyciela nie? |
czesiak | 15-10-2008 09:29:23 [#06] |
---|
Zmienić zapis w KN i będziemy uczyć. Nie ma problemu. Tylko co robić z 650 dziatwą cały dzień nie ucząc. Ile mogą trwać apele, zajęcia integracyjne... |
mamma | 15-10-2008 10:05:30 [#07] |
---|
popieram. |
Kajab | 15-10-2008 10:14:49 [#08] |
---|
W internacie mam dzieciaki z kilku szkół poza naszą macierzystą. Tylko dwoje miało zajęcia w dniu EN i uznało ten fakt za głęboką, rażącą niesprawiedliwość dziejową. Czarna rozpacz, bo musieli iść do szkoły na "jakieś głupie zajęcia". Nie wydaje mi się, żeby to nauczycielom najbardziej zależało na dniu wolnym od pracy. Zwłaszcza, że słowa skargi od "ciała" nie słyszałam. |
beera | 15-10-2008 10:40:12 [#09] |
---|
dyrektor mówi:
Nie wszystkie szkoły poszły na łatwiznę. W warszawskim Zespole Szkół Sportowych nr 72 zajęcia odbywały się normalnie. – Podczas godzinnej uroczystości wyróżniliśmy sportowców – mówi dyrektor Henryk Liszewski. – Dzięki temu, że wczoraj nauczyciele pracowali, będą mieć wolne 10 listopada.
|
elah | 15-10-2008 10:44:30 [#10] |
---|
I chociażby dlatego powinno się znieść wszelkie odrabiania, a w Dniu Nauczyciela prowadzić normalnie lekcje, zgodnie z planem. |
Robi65 | 15-10-2008 10:48:20 [#11] |
---|
Chyba czas skończyć z tym dziwactwem - lekcje i tyle. |
Tera | 15-10-2008 10:49:13 [#12] |
---|
Też jestem za tym, dość tej schizofrenii. |
asica | 15-10-2008 10:57:06 [#13] |
---|
no ale odpracować 10 listopada to można w sobotę, a wczoraj to raczej był wtorek:) |
PiotrekM | 15-10-2008 11:13:47 [#14] |
---|
zobaczcie jak dziennikarze potrafią zniekształcić rzeczywistość:
- zły nauczyciel bo nie pracował w swoje święto
- dobry bo pracował i nieważne że odrabiał inny dzień
liczy się tylko sensacja a nie zdrowy rozsądek |
fredi | 15-10-2008 11:20:44 [#15] |
---|
Gdyby wszyscy dziennikarze wiedzieli o czym piszą to nie mieliby o czy pisać.
My nie musimy tego czytać. Czytamy i jeszcze te bzdury powielamy. |
Kropka | 15-10-2008 11:24:53 [#16] |
---|
Zapis w KN jest raczej oczywisty i chyba nie ma potrzeby, by go zmieniać; wystarczy zastanowić się nad tym jak wykorzystać dzień kiedy w szkole jest pusto i cicho, bo uczniowie (mimo zaproszenia) nie przychodzą; a gdyby przyszli to przecież jesteśmy na miejscu - do dyspozycji.
Zawsze jest coś do zrobienia: spotkanie zespołów, rady, przygotowanie np. próbnych egzaminów itd... .
Można ważne sprawy załatwić spokojnie, przy kawie i ciastku, bo nikt nie przeszkadza... |
AnJa | 15-10-2008 11:31:35 [#17] |
---|
kawę wypijam i ciasteczko (symboliczne) zjadam tam gdzie chcę i w takim towarzystwie jakie wybiorę
nie wydaje mi się, by szkoła do tego służyła
jako dyrektor jakoś tam organizuję DEN - i jeśli organizuję go jako dzień wolny to jest to moja decyzja i odpowiedzialność
a do szkoły ponadgimnazjalnej pies z kulawą nogą nie przychodzi, jak nie musi |
Kropka | 15-10-2008 12:07:18 [#18] |
---|
napisałam o dosłownym ciastku i kawie, bo tak robimy u siebie. |
ankate | 15-10-2008 12:15:36 [#19] |
---|
I z innej beczki, z naszgo podwórka...lekcji nie było, nauczyciele przyszli do szkoły po to, by przyjąć kwiaty i praezenty od uczniów, nie chciało im się prowadzić lekcji...
Skończyć z tą fikcją, jestem za normalnymi lekcjami!!!!! pole do popisu dla zz-ów - strajk w DEN polegający na prowadzeniu lekcji najnormalniejszych na świecie, a nie jakichś wymyślonych zajęć opiekuńczo-wychowawczych post został zmieniony: 15-10-2008 12:16:29 |
AnJa | 15-10-2008 12:21:43 [#20] |
---|
jako dyrektor nie mozesz na to pozwolić - bo to łamanie prawa
strajk- owszem, ale po wyczerpaniu procedury dotyczącej rozwiązywania sporów zbiorowych |
grazabo | 15-10-2008 12:34:06 [#21] |
---|
my pracowaliśmy najnormalniej, ale trudno mi było wytłumaczyć n-lom dlaczego w ościennych szkołach mają wolne.
|
bosia | 15-10-2008 13:29:12 [#22] |
---|
a ja dopiszę sie do tego co AnJa w #17
moja decyzja i moja odpowiedzialność itd.
-----
od przyszłego roku nie będziemy robili również żadnych akademii-jakoś nie pasuje mi robić samemu sobie
a na kawie i ciastku, albo co tam kto chce spotkamy się po lekcjach poza szkołą
już umiemy się tak spotykać-wszyscy i z chęcią
|
azik | 15-10-2008 16:52:00 [#23] |
---|
specyfika mojej szkoły wymaga by zaplanować uczniom dzień od 8 do 14
jak co roku i bez problemu |
eny | 15-10-2008 17:29:51 [#24] |
---|
AnJa w #17 popieram cię w całej rozciągłości.
Ten zapis w KN jest co najmniej... Trzeba jasno określić: albo jest to święto i powstrzymanie się od pracy (coby odpocząć) albo nie. Takie "świętowanie na siłę" nic dobrego nie przynosi co widać z cytatów prasowych. Jescze bardziej konfliktuje i deprecjonuje w oczach społeczeństwa nasze środowisko. Uczniowie przychodzą do szkoły lub nie, nauczyciele stoją przed klasą jakby czekali na kwiatki ogólny bajzel. |
puma | 15-10-2008 20:03:53 [#25] |
---|
Witam wszystkich.
Jak najbardziej podzielam zdanie tych, którzy opowiadają się za zmianą zapisu w KN. Cały cyrk z organizowaniem zajęć opiekuńczo-wychowawczych jest dla nas upokarzający. Komentarze rodziców, którzy nie mają co zrobić z dziećmi tego dnia są uzasadnione. Lekcje powinny odbywać się normalnie - to stanowisko moich nauczycieli, z którym się zgadzam. Spotkanie przy kawie potrafimy zorganizować sobie po lekcjach - bez problemu. I robimy to corocznie z okazji tego "święta".
Pozdrawiam serdecznie. |
DYREK | 15-10-2008 20:13:11 [#26] |
---|
a co z dniami:
- 2 maja
- piątek po Bożym Ciele
zimowa i wiosenna przerwa świąteczna , to też nie jest urlop nauczyciela post został zmieniony: 15-10-2008 20:13:34 |
dyrsp | 16-10-2008 08:05:15 [#27] |
---|
Tak sobie czytam o tym naszym święcie , który zaczyna być problemem i kością niezgody różnych środowisk . Mamy pracować czy może nie , czy dzieci maja zmarnowany czas w tym dniu , czy może nie ? A dlaczego tak mało mówi się i pisze o dniach wolnych w czasie rekolekcji???. Dzieci maja w końcu nie jeden tylko 3 dni wolne , idą do kościoła na 1 lub góra 2 godz. i co nie ma sprzeciwu? Czy pozostały czas nie jest zmarnowany , a może grają w piłkę na boisku parafialnym lub katecheci czy księża wypełniaja im tyle godz. ile uczniowie mają w danym dniu. Przecież dobrze wiemy,że tak nie jest, ale "cisza" jest ;;Uszanujmy nasze święto, bo inni tego z pewnością nie zrobią; |
Marek Pleśniar | 16-10-2008 08:42:25 [#28] |
---|
to nie jest "nasze" święto
to Dzień Edukacji Narodowej - dzień ucznia, rodzica, nauczyciela |
DYREK | 16-10-2008 09:02:07 [#29] |
---|
i pracowników oświaty |
Marek Pleśniar | 16-10-2008 09:18:59 [#30] |
---|
jak widac - łatwo się zapomina;-) |
dyrsp | 16-10-2008 09:28:51 [#31] |
---|
Pisząc "nasze" miałam oczywiście na myśli wszystkich prac. oświaty. Czyżbyśmy się do nich nie zaliczali??? Ja jak najbardziej się z nimi utożsamiam . Ale komentarz dotyczył z "lekka czegoś innego" ;-) | UWAGA! Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.
|