Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
W sprawie oświadczenia - nie w moim imieniu |
|
karakuli | 10-05-2006 09:42:56 [#01] |
---|
Jestem dyrektorem szkoły od 13 lat i po raz pierwszy widzę tak zajadły atak na nowo mianowanego ministra oświaty. I jakie wysuwacie argumenty? Że nie ma kwalifkacji i jest polskim patriotą.
Zacznijmy od kwalifikacji. Do tej pory ministrami byli sami profesorowie - i co jest dobrze? Jesteście zadowoleni, oświata funkcjonuje wspaniale?
I druga sprawa poglądy. Kiedy ministrem zostawała pani Łybacka, człowiek należący do formacji komunistycznej, wszystko było w porządku, nie protestowaliście
Gdy przed referendum unijnym w polskich szkołach prowadzono wśród dzeci agitację za akcesją, zgodnie z najlepszymi stalinowskimi wzorami, nie protestowaliście.
Dzisiaj podnosicie larum. Razem z postkomunistycznym ZNP zresztą. Proponuję więc wam zmianę nazwy na Ogólnopolskie Stowarzyszenie Komunistycznej Kadry Oświatowej, skrótu nie będziecie musieli zmieniać a nie będziecie stwarzali fałszywego poglądu, że reprezentujecie wszystkich dyrektorów szkół.
---
karakuli |
sts | 10-05-2006 10:01:45 [#02] |
---|
trudno się nie zgodzić |
beera | 10-05-2006 10:02:32 [#03] |
---|
Kiedy ministrem zostałam Pani Łybacka to 1. Nie było OSKKO 2. Nie byla kims takim, jak Giertych ............ Kiedy było glosowanie za wejsciem do Unii nie protestowaliśmy, bo nie jestesmy przeciwko wejściu Polski do Unii ............. jak to dobrze, ze czlowiek jest mlody ( w tym kontekscie)- nawet mu teczki nie zdążyli załozyć Kula w plot, chłopie, kula w płot .............. dobrego dnia ;) |
grzezale | 10-05-2006 10:06:29 [#04] |
---|
wypisz z OSKKO karakuli tak będzie najlepiej |
zgredek | 10-05-2006 10:07:21 [#05] |
---|
z czym? bo w wypowiedzi karakuli nie widzę żadnych argumentów do czego się odnosi? do pisma? do działalności? do poglądów? |
zgredek | 10-05-2006 10:08:02 [#06] |
---|
moje było do #2 :-) |
karakuli | 10-05-2006 10:09:13 [#08] |
---|
Kiedy ministrem była Łybacka Nie była kimś takim jak Giertych. Tu się zgadzamy. Dlatego proponuję Wam zmianę nazwy. Byłoby uczciwiej. |
beera | 10-05-2006 10:09:16 [#07] |
---|
i jaszcze :) :) jest takie powiedzenie, czego głuchy nie dosłyszy, to wymysli. Zajadły atak??? Napisany został protest zadnych obelg, zadnych nawoływań do kamieni, zadnych nieparlamentarnych metod ........................ Nasze stanowisko jest takie- stanowisko OSKKO i teraz masz wybor- albo się zapisz, albo się wpisz ;))) |
grzezale | 10-05-2006 10:10:43 [#09] |
---|
a jeszcze jedno, możesz się nie zgadzać ze stanowiskiem OSKKO. Ale jakich argumentów używasz? Czy naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy tym co prezentują ludzie. Pani Łybacka, Pan Zieliński, i inni byli ministrowie? Czy pan Giertych może się równac jako osoba z nimi? Czy według Ciebie ktoś, kto jest db ojcem, nazywa siebie patriotą to wystarczajace argumenty na bycie ministrem? Dla mnie to za mało. |
AnJa | 10-05-2006 10:13:26 [#10] |
---|
1.jest mi dosyc obojętne, kto bedzie ministrem czy kuratorem - byleby trzymał sie ode mnie z daleka - bo ja się od niego będe na pewno,
2. żaden z ministrów edukacji za moich czasów nie był tak jednoznacznie identyfikowany jako ekstremum polityczne - stąd, nie identyfikując się z protestami, rozumiem intencje protestujących,
3. nazywanie Łybackiej czy nawet Wiatra (choć tu jest to bardziej uprawnione) komunistami odbieram niestety ze smutkiem - oznaczać to bowiem może, że miałeś niegdyś naprawdę kiepskich nauczycieli przedmiotów społecznych,
4. nazwanie form agitacji przedreferendalnej (fakt, nachalnej i momentami smiesznej) wzorowanymi na stalinowskich odbieram ze smutkiem - świadczyć to bowiem może, że niegdyś naprawdę kiepskich nauczycieli historii,
5. pociesza mnie jedynie świadomośc, że moge się mylic - nauczyciele byli nawey niexli, tyle, że uczeń umiarkowanie(delikatnie mówiąc) pojętny
PS. mimo wrodzonej i nabytej złośliwości niezwykle rzadko obrażam ludzi świadomie - tym razem taki przypadek ma miejsce- alergicznie reaguje na nazywanie mnie komunistą. |
Boga | 10-05-2006 10:25:15 [#11] |
---|
do karakuli Popieram protest OSKKO!!!! Wybór Giertycha "obraża moją inteligencję" |
JACOL | 10-05-2006 10:25:21 [#12] |
---|
O ile dobrze rozumiem karakuli... O ile dobrze rozumiem karakulę, to nie uważa on aby minister oświaty musiał mieć jakieś kompetencje, oraz że poglądy pana Giertycha są słuszne. Zauważa, że inni ministrowie też nie mieli kompetencji oraz, że ich poglądy były nie do przyjęcia (komunistyczne jakoś). Karakuli, na tym poziomie nie da się rozmawiać. Jakie według Ciebie poglądy dyskryminują ministra edukacji? Czy są takie? Czy minister może mieć każde poglądy wg ciebie? A kompetencje? Czy masz zdanie na ten temat jakie kompetencje powinien mieć nasz minister? |
BeataD | 10-05-2006 10:36:55 [#13] |
---|
Mnie się nawet zdaje, że karakoli sugeruje, że im mniej kompetencji ma minister tym lepiej...
Czy to dotyczy tylko ministra, czy też może taka zasada schodzi też niżej ????? |
Konto zapomniane | 10-05-2006 10:37:14 [#14] |
---|
Lista Do mojej listy dopisałem nowego ministra Romana Giertycha , ciekaw jestem ilu jeszcze będzie nowych w czasie mojej pracy ? MINISTROWIE OŚWIATY I WYCHOWANIA W CZASIE MOJEJ PRACY 1. Henryk Jabłoński 1966 - 1972
2. Jerzy Kuberski 29 marca 1972 - 2 kwietnia 1980 3. Krzysztof Kruszewski 2 kwietnia 1980 - 12 lutego 1981 4. Bolesław Faron 12 lutego 1981 - 12 listopda 1985 5. Joanna Michałowska - Gumowska 12 listopada 1985 - 23 października 1987 6. Henryk Bednarski 23 października 1987 - 27 września 1988 7. Jacek Fisiak 27 września 1988 – 30 czerwca 1989 8. Henryk Samsonowicz 12 września 1989 – 14 grudnia 1990 9. Robert Głębocki 12 stycznia 1991 – 5 grudnia 1991 10. Andrzej Stelmachowski 23 grudnia 1991 – 5 czerwca 1992 11. Zdobysław Flisowski 11 lipca 1992 – 26 października 1993 12. Aleksander Łuczak 26 października 1993 – 1 marca 1995 13. Ryszard Czarny 4 marca 1995 – 26 stycznia 1996 14. Jerzy Wiatr 15 lutego 1996 – 17 października 1997 15. Mirosław Handke 31 października 1997 – 20 lipca 2000 16. Edmund Wittbrodt 20 lipca 2000 – 19 października 2001 17. Krystyna Łybacka 19 października 2001 – 2 maja 2004 18. Mirosław Sawicki 2 maja 2004 – 1 września 2005 19. Mirosław Sawicki 1 września 2005 – 31 października 2005 20. Michał Seweryński 31 października 2005- 6 maj 2006 21. Roman Giertych 6 maj 2006
| |
karakuli | 10-05-2006 10:47:18 [#15] |
---|
Ja rozumiem dyskomfort członków OSKKO. Sam ten dyskomfort odczuwałem przerz wiele lat, gdy kolejnymi ministrami edukacji zostawali ludzie, którzy wywodzili się z formacji PZPR. To jednak członkom OSKKO nie przeszkadzało. Teraz protestują. Nie przeciwko czynom, tylko przeciiwko osobie.
A kompetencje? Uważam, że minister taki jak Giertych, spoza układów, bardziej będzie się liczył z głosem środowiska. Na przykład Waszego stowarzyszenia.
A z OSKKO wypisywać się, dzięki Bogu, nie muszę. Bo się nigdy nie zapisywałem. |
ewa bergtraum | 10-05-2006 10:52:20 [#16] |
---|
Do OSKKO się zapisałam. Dzieki Bogu nadal jestem w dobrym towarzystwie. |
bogna | 10-05-2006 10:52:41 [#17] |
---|
A z OSKKO wypisywać się, dzięki Bogu, nie muszę. Bo się nigdy nie zapisywałem wiedziałam - Opatrzność czuwa nad naszym stowarzyszeniem :-))) |
AnJa | 10-05-2006 10:57:58 [#18] |
---|
karakali - tak pod rozwagę (choć na doradzanie to ja nie mam kompetencji, a Ty pewnie moich rad nie potrzebujesz):
- a nie mogłeś zacząć tego wątku tak jak w #15?
poglądy byś zamanifestował, większość z dyskutantówi i tak by się z Tobą nie zgodziła, a ludzi bys nie obrażał |
Bogp | 10-05-2006 11:07:01 [#19] |
---|
minister taki jak Giertych, spoza układów HA HA HA Proponuję więc wam zmianę nazwy na Ogólnopolskie Stowarzyszenie Komunistycznej Kadry Oświatowej BEZCZELNOŚĆ !!! prowadzono wśród dzeci agitację za akcesją, zgodnie z najlepszymi stalinowskimi wzorami IGNORANCJA |
Bogp | 10-05-2006 11:07:05 [#20] |
---|
minister taki jak Giertych, spoza układów HA HA HA
Proponuję więc wam zmianę nazwy na Ogólnopolskie Stowarzyszenie Komunistycznej Kadry Oświatowej BEZCZELNOŚĆ !!!
prowadzono wśród dzeci agitację za akcesją, zgodnie z najlepszymi stalinowskimi wzorami IGNORANCJA |
Bogp | 10-05-2006 11:07:39 [#21] |
---|
minister taki jak Giertych, spoza układów HA HA HA
Proponuję więc wam zmianę nazwy na Ogólnopolskie Stowarzyszenie Komunistycznej Kadry Oświatowej BEZCZELNOŚĆ !!!
prowadzono wśród dzeci agitację za akcesją, zgodnie z najlepszymi stalinowskimi wzorami IGNORANCJA |
Bogp | 10-05-2006 11:09:25 [#22] |
---|
z emocji dwa razy mi się kliknęło |
Jacek W | 10-05-2006 11:10:06 [#23] |
---|
karakuli - na spokojnie: Bo się nigdy nie zapisywałem. - Twoje prawo. A myśmy się zapisali nie dlatego, bośmy komuchy, cykliści czy kajakarze, tylko dlatego, że chcieliśmy. I demokratycznie wyłoniliśmy władze Stowarzyszenia, które w naszym imieniu, przy poparciu zdecydowanej większości forumowiczów, przyjęły stanowisko. Mamy prawo do tego, prawda? I jeszcze na dodatek nie narzucamy Ci swojego punktu widzenia, prawda? Więc najnormalniej w świecie daj nam prawo wyrażania naszych poglądów nawet, jeśli ich nie akceptujesz. Jacek Wojdałowicz |
Annax | 10-05-2006 11:19:01 [#24] |
---|
karakali "Nie przeciwko czynom, tylko przeciiwko osobie." Nie masz racji Szanowny Kolego! My, jak sądzę, nie protestujemy przeciwko osobie dlatego, że jest tą osobą. Nasz protest dotyczy i wynika właśnie z czynów, słów, wypowiedzi tejże osoby. My nie zgadzamy się z tym o czym wiemy, że Pan Roman Giertych, wypowiadał się odkrywając swoje poglądy. Czas w jakim żyjemy jest zbyt trudny by dawać poparcie otwartej ksenofobii, nacjonalizmowi, nietolerancji takiej jakiej wyrazicielem jest Pan Giertych. To nam się nie podoba. To MI się nie podoba. Myślę, że Tobą jak i Panem Giertychem ciągle kieruje głównie jedno: żądza dzikiej zemsty na wszystkich, którzy myślą inaczej. I każdego kto myśli inaczej chcesz zwać komunistą, postkomunistą. To żałosne. I jeszcze jedno: ja mogę nie zgadzać się z różnymi poglądami i nie muszę od razu ich wyrazicieli obrażać, dyskwalifikować, ani przeciwko nim protestować. Jednak to co wiem o poglądach wyrażanych przez Pana Giertycha - jest niebezpieczne i groźne. I nie trzeba być historykiem żeby mieć tego świadomość. Nigdy nawoływanie do zemsty, do nietolerancji, do nacjonalizmu - NIGDY NIKOMU nie przyniosło nic dobrego. Takie rzeczy juz się w historii różnych narodów zdarzały... A edukacja, wychowanie - to żywy materiał, na którym przyszło nam pracować, i trzeba wiedzieć jak bardzo jest to materia delikatna. Dlatego protestuję przeciwko temu co się dzieje. |
zgredek | 10-05-2006 11:19:23 [#25] |
---|
a ja się zgodzę z tym co między innymi napisał karakuli: W sprawie oświadczenia - nie w moim imieniu jasne my nie pisaliśmy w imieniu wszystkich ludzi |
Marek Pleśniar | 10-05-2006 11:36:09 [#26] |
---|
no to napiszę i ja:-) Nie ma sensu się tłumaczyć w takich sytuacjach gdy: a) nie ma się z czego b) oskarżający nas o coś ma złą wolę I bym się nie tłumaczył. Ale te niemiłe uwagi czytają inni. Podobnie niedawno zrobiła pewna gazeta. Wzięła moją wypowiedź i zrobiła z nią co chciała. Wbrew mym intencjom. I weź się potem tłumacz znajomym że to ktoś niezyczliwy doprawił ci gębę. Dlatego na użytek Twój karakuli oraz innych czytelników Forum warto wytłumaczyć co nieco. Bo jak widzę nie znasz OSKKO a gadasz o nim. Nieładnie to. Może warto uważniej czytac forum? Poniższa informacja przyda się także bo interesują się omawianą sprawą media. ===================== i owszem - jak dotąd przeciw żadnemu z ministrów nie protestowaliśmy;-) Przeciw panu Seweryńskiemu także a przecież on jest ministrem rządzącej partii. Z tej koalicji. Byłem pierwszym przedstawicielem dużej organizacji pozarządowej który u niego był na rozmowie i odbyliśmy dwudgodzinną rozmowę: http://www.oskko.edu.pl/konferencje/minister-grudzien2005.htm 
Michała Seweryńskiego też uważasz za komunistę? ;-) od komunistów tu nas chłopie nie wyzywaj - weź lepiej coś na uspokojenie albo mleka się napij ciepłego. To nieładnie takim tonem próbować rozmawiać na naszym forum. A fe. Co do ministrów i protestów:OSKKO istnieje od czasów: 17 Krystyna Łybacka ta już była przed nami (co do kwalifikacji - działała w komisji edukacji więc rządząca wtedy partia chyba ze swoich zasobów wybrała po kierunku) 18. Mirosław Sawicki tego powołano ze stanowiska dyrektora CKE - więc był fachowcem 20. Michał Seweryński 31 października 2005- 6 maj 2006 tego powołano bo był fachowcem 21. Roman Giertych tego powołano bo nie był fachowcem;-)
Z aktualnym rządem współpracujemy normalnie i apolitycznie jak z każdym: ot np tu http://www.oskko.edu.pl/konferencje/sio-07-2005.htm Krytykujemy co złe, chwalimy co dobre. Współpracujemy. We wtorek zaczynamy konferencję z ministerialną placówką centralną. Co więcej z nowym ministrem tez będziemy normalnie współpracować, konsultować itp. Bo tak się funkcjonuje w państwie. Szczerze pisząc, spotkamy się zapewne wkrótce. Ale kandydatury tej nie poparliśmy. Uznaliśmy ksenofobiczne postawy, antyeuropejskość, wszystko to co naszym zdaniem szkodzi przyszłości młodzieży za zły przykłąd. Nie powinien go dawać minister. I jasne - tak - po W dobrym towarzystwie można to uczynić jednocześnie - współpracować mimo różnic poglądów. Może niektórym trudno w to uwierzyć ale tak jest. I nie musimy sobie z tego powodu ubliżać... ps. sredecznie dziękuję koleżankom i kolegom którzy również się wypowiedzieli. To ogromna przyjemność a i zaszczyt - móc mówić sobie razem z Wami "my" :-) |
Marek Pleśniar | 10-05-2006 11:40:27 [#27] |
---|
aha- proszę nie regulować monitorów (TAK własnie wyglądam jak na zdjęciu;-) |
Konto zapomniane | 10-05-2006 12:20:26 [#28] |
---|
W pełni podzielam stanowisko karakuli. Tylko naznaczony przez niego podział na patriotów i komuchów wydaje mi się anachroniczny. Raczej chodzi o salonowe pieski z Salonu Michnika i resztę społeczeństwa - właśnie tę patriotyczną. A co do Waszej reakcji na głos karakuli - zalecam dwa głębokie oddechy. Zastanawiająca jest tak gwałtowna reakcja. |
beera | 10-05-2006 12:23:54 [#29] |
---|
bo rządzi nami układ ;))) |
ola 13 | 10-05-2006 12:26:03 [#30] |
---|
Marku, czy to Ty przed momentem u Kuby mówiłeś. Bo przekręcili imię albo ktoś się podszył :) Nie słyszałam całej wypowiedzi bo zadzwonił telefon. Wyrwę języki wszystkim akizytorom :( |
AnJa | 10-05-2006 12:29:07 [#31] |
---|
o, salonowym pieskiem to jeszcze nie byłem
podoba mi się:-)
takie delikatne, puchate, milusie...
ujadajace kundelki - to zas niemal klasyka, z Księdza Prymasa bodajże |
beera | 10-05-2006 12:30:16 [#32] |
---|
on ci to mowił- tez nie slyszałam :) .................. a co do pieskow- ma 4 nowe kotki- dobrym ludziom oddam chętnie na zlocie ;)) |
AnJa | 10-05-2006 12:32:46 [#33] |
---|
aha - i służą na 2 łapkach ogonkami pomerdujac
obejrzałem się w lustrze
no, wypisz -wymaluj |
JACOL | 10-05-2006 12:33:20 [#34] |
---|
Bohdanie, czyli uważasz, że podstawowy podział społeczny nie przebiega na linii patrioci - czerwoni, ale patrioci - różowi? To bardzo głębokie spostrzeżenie i wiele wyjaśnia... |
Annax | 10-05-2006 12:33:30 [#35] |
---|
I ten "układ" ;-) :-) :-) - bardzo mi się podoba!!!! |
AnJa | 10-05-2006 12:33:45 [#36] |
---|
nie wezmą
pieski kotków nie lubia
za niezależnośc oczywiście |
zgredek | 10-05-2006 12:41:24 [#38] |
---|
wszystko przez to, że tak się to jakoś zakorzeniło bo niby dlaczego podział robić? ze względu na poglądy czy przynależność? jak niby swoje poglady wyrażać mogą? teoretycznie mogą ale czy na pewno merytorycznie? a gdyby umiały mówić w ludzkim języku to z pewnością by stwierdziły, że lubią te kotki bo niby dlaczego miałyby nie lubić? dlatego, że są pieskami? brakuje mi AnJa w Twojej wypowiedzi argumentów;-) |
Rycho | 10-05-2006 12:43:10 [#39] |
---|
Bohdan przeczytaj jeszcze raz #26
bo zdaje się, że nie czytałeś, albo czytałeś nieuważnie. |
JACOL | 10-05-2006 12:57:07 [#40] |
---|
Wiesz Rycho Mi się wydaje, że po prostu są na tym forum osoby mające poglądy podobne do poglądów pana Giertycha. Protest OSKKO musiał ich zaboleć, gdyż oznacza, że ich poględy nie są tu akceptowane, ze tego typu poglądy dyskwalifikują ich jako pedagogów. Nic więc nie da proszenie Bohdana o przeczytanie #26 - tak se myślę.... |
Rycho | 10-05-2006 13:06:16 [#41] |
---|
Jacol nie wiem, czy proszenie o ponowne przeczytanie coś da, czy nie da.
Pewnie masz rację, że nie da. Ale idąc tropem myślenia Marka, wydaje mi się, że można chociaż próbować rozmawiać.
I zobaczymy, czy to coś da? |
Adaa | 10-05-2006 13:11:20 [#42] |
---|
krytyka programu,dzialan grupy, z która czlowiek się nie identyfikuje jest zjawiskiem normalnym tylko trudno bedzie oponentom protestu dyskutowac z argumentami znanych ludzi świata polityki,nauki ,wyrazajacymi sie w okresleniach (po nominacji) : skandal i policzek dla polskich nauczycieli,rodziców i uzniów,czarny dzień dla polskiej edukacji,czarna rewolucja w oświacie i inne... ludzie Ci zdaja sobie sprawe z tego,że lepiej zapobiegac niz leczyć... a nowy minister powinien miec swiadomość tego co sie dzieje wokół jego nominacji... nic nie stoi na przeszkodzie aby ktos napisał,jesli tak uważą, stanowisko popierajace nominacjię...karakuli,pisz... |
Marek Pleśniar | 10-05-2006 13:17:54 [#43] |
---|
i ... proszę - już bez obelg. Na naszym forum to nie jest tolerowane. (mam na myśli "patriotów i niepatriotów, pieski. komunistyczne stowarzyszenia" itp) Raz możemy wybaczyć. |
Janusz Pawłowski | 10-05-2006 13:31:55 [#44] |
---|
A ja tam mogę zostać komunistą. Jeszcze nigdy nie byłem. Lubię nowe wyzwania. ;-))) Kurcze ... bycie komunistą ... fajowe to jakieś? Ma ktoś jakieś doświadczenia? :-))) |
Helena S | 10-05-2006 13:53:17 [#45] |
---|
Jaaaanusz! Weź przestań! Chyba cię pogięło, jakby powiedzieli moi gimnazjaliści! Aleś sobie znalazł "nowe wyzwanie"! Doświadczeń nie mam żadnych, ale coś mi się wydaje ,że jak wleziesz w kupę, to będziesz pośmierdywał przez dłuuuugi czas. To już może lepiej poszukaj innych " nowych wyzwań".
A swoją drogą , Marek to porównanie chyba nie jest obelgą, co? Chyba bardzo jest plastyczne? organoleptyczno - węchowe? Bo nie chcę ani nikomu naubliżać. Krytykuję pomysł nie autora! |
Janusz Pawłowski | 10-05-2006 14:02:16 [#46] |
---|
Ale, że co Heleno? Niefajowo być komunistą? No to skoro tak mówisz, to trudno - nie zostanę. Co by tu ... co by tu ... a! ... rolkarzem! Może być? Fajowe? :-))) |
gimnazjum | 10-05-2006 14:06:28 [#47] |
---|
bardzo zaczepny jest ten wątek..... rzekłabym jak "granat" - umykam zanim eksploduje................ |
adamm | 10-05-2006 14:39:16 [#49] |
---|
Różnić się pięknie.
Różnić się pięknie.Na forum OSKKO w sprawach dotyczących polityki zdecydowana większość piszących prezentuje ,jeśli nie identyczne ,to bardzo zbliżone poglądy ( wystarczy poczytać posty dotyczące tych tematów). Zauważyłem , iż w sytuacji gdy „pojawi się odmienny pogląd” wzbudza duże emocje. Jeśli zaś odmienne poglądy wyrażone są bardzo dosadnie , powodują wielkie wzburzenie ,co dla mnie jest całkowicie zrozumiałe. Moje poglądy na wspomniany temat są całkowicie przeciwstawne do stanowiska członków OSKKO i większości uczestników forum. Z tego powodu mało wypowiadam się na forum i nie wstąpiłem do OSKKO. Nie było w moich zamiarach komentowanie oświadczenia OSKKO dotyczącego zmian w ministerstwie .Przedstawiłem swoje stanowisko ponieważ wzburzyła mnie forma polemiki na ten temat . Różnić się pięknie i można dyskutować, spierać się, nie popadając w konflikty, bez agresji. Skąd na dobrą sprawę wiadomo, co jest mądre, a co głupie? Zawierzyć zawodnemu przecież rozumowi ludzkiemu? Opierać się na zmieniających się uczuciach lub niejasnej intuicji? .Gdzie jest linia demarkacyjna pomiędzy mądrością a głupotą? .Czy można powiedzieć kategorycznie, że coś jest mądrzejsze? Dosadne wyrażanie swojego zdania prowokuje („Proponuję więc wam zmianę nazwy na Ogólnopolskie Stowarzyszenie Komunistycznej Kadry Oświatowej, skrótu nie będziecie musieli zmieniać a nie będziecie stwarzali fałszywego poglądu, że reprezentujecie wszystkich dyrektorów szkół .”, „salonowe pieski z Salonu Michnika” ), argumentum ad personam , typu „krew wypić a dziury nie zrobić” , rezerwujące dla piszącego monopol na rację czy mądrość jedynie słuszne ( .....ale to już było ....hm ),mimo swej delikatnej formy często boleśniej ranią i nie są w niczym lepsze ,ani kulturalniejsze od dosadnych („ 5. pociesza mnie jedynie świadomośc, że moge się mylic - nauczyciele byli nawey niexli, tyle, że uczeń umiarkowanie(delikatnie mówiąc) pojętny” , „Mnie się nawet zdaje, że karakoli sugeruje, że im mniej kompetencji ma minister tym lepiej... Czy to dotyczy tylko ministra, czy też może taka zasada schodzi też niżej ?????”, „Protest OSKKO musiał ich zaboleć, gdyż oznacza, że ich poględy nie są tu akceptowane, ze tego typu poglądy dyskwalifikują ich jako pedagogów.”). Różnić się pięknie ...., ech marzenie , a nauczyć innych tej sztuki ( jedynie słuszna prawda naprawdę zrobiła wiele złego ....tak mi się zdaje....). Przepraszam za przydługie i mentorskie paplanie, ale zrobiło mi się ...smutno nie z powodu różnic..... |
Piotrek | 10-05-2006 14:40:35 [#50] |
---|
bez odbioru Marek prosił o kulturalna rozmowę. Tylko niech zauważy, że koledzy (admiratorzy, wielbiciele, - wstaw dowolnie) Romana Giertycha oraz Andrzeja Mocno Opalonego nie bardzo potrafia rozmawiać bez etykietowania. Sam sie kiedyś (na innym forum) zastanawiałem, gdzie oni sie tego uczą? tej finezyjnej składni, rozbudowanych epitetów, siarczystych neologizmów? Choć był w historii naszego kraju okres, który z etykietowania uczynił metodę.... Do karakuli - 1. nie było mi obojętne, gdy ministrem była Łybacka, wielokrotnie pisałem o jej niekompetencji; 2. ani mnie ani studentom nie było obojętne, gdy ministrem został Wiatr, pamietacie "jaja na Wietrze" albo "Wiatr w jajach" - to w Krakowie; 3. gdybym był komunistą to chyba odpowiadałaby mi koalicja Samoobrony z LPR-em,która jak widzę - odpowiada Tobie; 4. nie odpowiada mi ani ta koalicja, ani jej liderzy, a już na pewno minister, którego jedyną kwalifikacją jest to, że kiedyś był w szkole i że nie jest profesorem 5. było kilku bardzo dobrych ministrów z tytułem profesorskim; ja zaliczam do nich Handkego, Wittbrodta, Samsonowicza i Głębockiego; Ja też się cieszę, że nie muszę być w OSKKO z Tobą... Bez odbioru. |
|