Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Konsultacja OSKKO - ocenianie i klasyfikowanie 2-08-2006 |
Marek Pleśniar | 04-08-2006 11:26:52 [#01] |
---|
Konsultacja Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Kadry Kierowniczej Oświaty ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ 1) zdnia 2006 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych na stronie OSKKO zamieszczam tekst dokumentu, wersję Word do pobrania http://www.oskko.edu.pl/oskko/ocenianie08-2006/projekt.htm i proszę o przeniesienie dyskusji tu Uczestnicy Forum już podjęli dyskusje na ten temat, warto by przenieść treść niektórych wypowiedzi z wątkó gdzie się popjawiły |
Marek Pleśniar | 04-08-2006 11:29:58 [#02] |
---|
przeklejcie proszę swoje wypowiedzi (Anja pisał, gaba .. itd) jesli nie - trochę później zrobię to ja. Alw wolę jak Wy:-) |
Gaba | 04-08-2006 12:43:49 [#03] |
---|
egzmin z języka w gimanzjum??? TAK!!! 2) w części trzeciej - wiadomości i umiejętności z zakresu wybranego języka obcego nowożytnego, |
elrym | 04-08-2006 12:49:11 [#04] |
---|
nareszcie - egzamin z języka! |
Woron | 04-08-2006 13:07:06 [#05] |
---|
„7. Rada pedagogiczna może podjąć uchwałę o niepromowaniu do klasy programowo wyższej lub nieukończeniu szkoły przez ucznia, któremu po raz drugi z rzędu ustalono naganną roczną ocenę klasyfikacyjną zachowania. 8. Uczeń, któremu po raz trzeci z rzędu ustalono naganną roczną ocenę klasyfikacyjną zachowania, nie otrzymuje promocji do klasy programowo wyższej, a uczeń najwyższej programowo klasy w danym typie szkoły nie kończy szkoły.";
Rozporządzenie nie precyzuje co to jest "z rzędu". Będą niejasności czy np w gimnazjum liczy się z 6 klasy podstawówki czy też tylko na jednym etapie. Wzmianka dopiero się pojawia w pokt 8 odnosnie kończenia szkoły |
Helena S | 04-08-2006 13:12:49 [#06] |
---|
Mała matura jak nic! W kwestii zmian dotyczących gimnazjum:
- języki mierzone zewnętrznie - tak ( pytanie zatem czy egzamin trwa 3 dni? czy I i II kl maja wolne przez te 3 dni)/ doprecyzowanie tej kwestii/
- ocena z zachowania a promocja - moi gimnazjaliści mogą tym sposobem "doczekać" 18 w gimnazjum. Czy to tak poważnie ktoś przemyślał z tymi 3 latami? czy 13 latek z burzą hormonów może być skazany w gimnazjum na towarzystwo 18 latków? po co? dlaczego? czy w szkole trzeba trzymać nagannego ucznia za karę ( kara dla kogo?: dla pozostałych uczniów czy nauczycieli?) Dziwne to najmarniej! Absolutnie jestem przeciw ocenie nagannej powiązanej z promocją! Zwłaszcza w gimnazjum, które jest obowiazkowe. Może w szkole ponadgimnazjalnej będzie to jakiś mobilizator do uczęszczania do szkoły.
Szkoda, że to idzie w tym kierunku. Dzieci "naganne" trzeba resocjalizować, wspomagać , otoczyć terapią ...itd. Czy szkoła gimnazjalna poradzi sobie z takim zadaniem? kiedy? gdzie? skąd fachowców? Dziecko jest w szkole 31 godz tygodniowo obowiązkowo! To jak i kiedy z nim prowadzić te dodatkowe zajęcia?Żeby były prawdziwe i wspomagające! Tyle wątpliwości... mam na ten moment |
rzewa | 04-08-2006 13:19:57 [#07] |
---|
Heleno, rp może ale nie musi pozbawić takiego ucznia promocji... Musi dopiero gdy 3 razy pod rząd otrzyma on roczną ocenę negatywną - myślę, że taki zapis jest ok, nie narusza autonomii szkoły i nie zmusza do "fikcyjnego" zawyżania oceny...
Natomiast uważam, że §4 projektu jest niestety przekroczeniem kompetencji ministra zawartych w delegacji ustawowej - i nie wiem jak zatem rzecz należy potraktować, bo jest to podstawa do uchylenia zapisu przez TK (ale czy warto?) |
Helena S | 04-08-2006 13:34:02 [#08] |
---|
Ewo droga moja! A po co rp taki niby bat, niby kij od marchewki? po co mi takie diktum, że rp coś może? Przecież wiesz doskonale ,że do tego trzeba będzie skonstruować procedury, tryby odwoławcze, cuda wianki malowanki! ocena naganna jest wystawiana, nikt fikcyjnie niczego nie robi jak nie chce! |
Bogp | 04-08-2006 13:36:53 [#09] |
---|
dlaczego wyrzucono wiedzę o społeczeństwie z obowiązkowych przedmiotów na maturze? |
rzewa | 04-08-2006 13:53:56 [#10] |
---|
:-)) ja po prostu pamiętam poprzednie propozycje - i ta obecna jest lepsza, bo... można ją łatwiej i uczciwiej zignorować ;-)) -> sama jestem zdeklarowanym przeciwnikiem pomysłu, by promocja zależała od oceny ze sprawowania (ale rekrutacja juz może ;-)) |
Marek Pleśniar | 04-08-2006 15:41:57 [#11] |
---|
przeklejam Was, i już:-)
gaba |
03.08.2006 12:07 [#01] |
|
|
nowa wersja oceniania zachowania - hmmm |
|
|
przeczytałam w naszym wątku... prasy oświatowej i - uśmiechnęłam się. To, czego nie widać na Alei Szucha 25 będzie wioczne w naszje szkole... ZACHOWANIE: Ocena z zachowania, czyli do trzech razy sztuka. (tzn. jaka sztuka i jakie 3 - 3 naganne cząstkowe, czy 3 lata pod rząd, czy 3 kolejne klasyfikacje - wtedy 1,5 roku)... Ocena z zachowania będzie wpływać na promocję ucznia do następnej klasy - zakłada projekt rozporządzenia w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów, opracowany w resorcie edukacji. Projekt przewiduje, że promocji do następnej klasy nie otrzymałby uczeń, który trzy razy z rzędu miałby naganną (najniższą) roczną ocenę z zachowania. Jeśli uczeń otrzymałby taką ocenę dwa razy z rzędu, to o jego promocji do następnej klasy miałaby decydować rada pedagogiczna szkoły.
Obecnie ocena z zachowania nie ma wpływu na to, czy uczeń zda do następnej klasy. Pomysł, by uczeń z naganną oceną z zachowania nie przechodził do następnej klasy, znajdował się już w przedstawionym wiosną tego roku projekcie nowelizacji rozporządzenia, przygotowanym przez ówczesnego szefa resortu edukacji, Michała Seweryńskiego. Zgodnie z tamtą propozycją jednorazowe otrzymanie oceny nagannej skutkowało pozostaniem ucznia w tej samej klasie. Projekt ten spotkał się z krytyką opozycji i wielu środowisk oświaty. Panie Ministrze, ktoś Pana ośmiesza i są to Pana doradcy - szkoła którą kieruję trwa 3 lata, po 3 latach zmagań - nie mam zasadniczo siły dorosłego już gagatka oglądac jeszcze rok...
Majka |
03.08.2006 12:12 [#02] |
|
|
masz rację :))) cykl szkolny trwa 3 lata - wszędzie :))) |
|
|
hania |
03.08.2006 12:17 [#03] |
|
|
no... |
|
|
a cząstkowych może w ogóle nie być..... a ktoś ma może śródroczną klasyfikacyjną opisową (bo może mieć) a ktoś ma 2 razy klasyfikację śródroczną ( bo może mieć) a etapy edukacyjne trwają 3 lata.... |
|
w zawodówkach 2 lata -ich więc nikt nie wystraszy... |
|
tadek |
03.08.2006 20:16 [#08] |
|
|
AnJa |
03.08.2006 20:23 [#09] |
|
|
ano nie ma
czyli, że co?
delikwent ma mi składac nie tylko swiadectwo ukończenia gimnazjum, ale ipromocyjne z kl.II? |
|
gaba |
03.08.2006 20:31 [#10] |
|
|
nie... wszystkie od klasy IV, V przez VI, całe gimnazjum... |
|
AnJa |
04.08.2006 10:38 [#13] |
|
|
przydałoby się w wersji do edytowania
na pare dni znikam - postaram się przetrawić - ale jest do przełknięcia chyba (w porównaniu z zapowiedziami)
na pewno dziwny ten przelicznik 1,5 rozszerzonego na podstawowy - chyba , że wziąl się z doświadczenia(jakaś średnia z przeliczników, które uczelnie stosuja przy rekrutacji)
podoba mi się to z językiem w gimnazjum - dzisiaj dzieciaki wpisują rózne kretyństwa w aplikacji do szkoły co do znajomoąci języka kontynuowanego a potem wychodzą koszmarki na lekcjach |
|
|
|
Ktoś kto wymyśla takie projekty powinien przypomnieć sobie zasadę: najpierw myślę, potem mówię. Łatwo jest coś powiedzieć, ale trudno to potem obronić. Jaki jest więc cel powołania Instytutu Wychowania? Pieniądze z jego funkcjonowania należy przekazać szkołom - na zatrudnienie psychologów i podejmowanie szerokich działań wychowawczych. Nie należy natomiast ograniczać szkole przepisami oddziaływań wychowawczych i procedur dyscyplinarnych. Przecież przed nauczycielami i dyrekcją stoją same trudności: nic nie można powiedzieć, nic nie można zrobić, dasz karę - to zaraz odwołanie. W szkołach pracują naprawdę mądrzy ludzie, spotykają się codziennie z problemami wychowawczymi i nagannymi zachowaniami. Wiedzą, co trzeba robić, kiedy ukarać i za co, kiedy dać naganne zachowanie - trzeba im tylko dać możliwość działania. Wracając do wpływu zachowania na promocję - podzielam zdanie gabi: kto będzie trzymał w szkole ucznia z nagannym zachowaniem? Czy to nie spowoduje podejmowania przez szkoły działań przeciwnych - wystawiania oceny nieodpowiedniej, żeby pozbyć się ucznia ze szkoły? | | |
Marek Pleśniar | 04-08-2006 15:44:52 [#12] |
---|
no i to
|
AnJa |
03.08.2006 12:22 [#233] |
|
|
W kwestii zachowania - naganne zachowanie może się w praktyce pojawić najwcześniej w klasie IV SP.
Więc obigatoryjne niepromowanie z powody tylko zachowania, o ile nie wystapio wcześniej z powodów klasycznych, w klasie VI.
W gimnazjum - w klasie III.
W zawodówce, LU - nigdy.
W LO i LP - w klasie III.
W Technikum - w klasie III.
Pokażcie mi tego Dyrektora-Idiote, który będzie zostawiał niepoprawnego recydywistę - łobyza(+wagarowicza, a nawet bandytę-bo chyba inaczej kogoś, kto ma co rok naganna nazwać nie mozna) jeszcze na min. rok w swojej szkole?
Czyli całe zamieszanie tylko po to by uwalić ucznia przedostatniej klasy technikum???? | |
jxg | 04-08-2006 16:08:43 [#13] |
---|
A może by tak naganne i nieodpowiednie w większym stopniu ograniczały szanse przy rekrutacji do ponadgimnazjalnych (bo do gimnazjum chyba nie ma szans przeskoczyć i obwodowe trzeba przyjąć). W tej chwili zbytnio nie zwraca się na to uwagi, a na tym żeby dostać się do wybranej szkoły uczniom rzeczywiście zależy.
Mogłoby to wpłynąć na starania o lepsze oceny zachowania przynajmniej w gimnazjach.
Bardzo popieram egzamin z języka obcego! Najwyższy czas nadać mu rangę przedmiotu egzaminacyjnego już w gimnazjum, a nie dopiero na maturze.
Nie wiem tylko czy przy tej samej (50) ilości punktów?
Nie wiem tylko czy jest szansa na wyrównanie poziomu trudności dotychczasowych części egzaminu gimnazjalnego, wiemy przecież że humanistyczny nie sprawdza zbytnio wiedzy ucznia, natomiast matematyczno-przyrodniczy jest zdecydowanie trudniejszy, obejmuje szerszy zakres (minimum 5 przedmiotów + ścieżki) i z tego powodu egzamin gimnazjalny daje większe szanse uczniom "ścisłym" a "humaniści" są w pewnym stopniu pokrzywdzeni. |
Leszek | 04-08-2006 16:29:35 [#14] |
---|
poniważ chwilowo brak mi czasu - na chybcika - w wymianie plików - prawo umieszczam ujednolicone rozporz o ocenianiu z naniesionymi projektowanymi zmianami pozdrawiam |
JarTul | 04-08-2006 16:38:23 [#15] |
---|
Egzamin z języka obcego w gimnazjum.
Ciekawe czy CKE i OKE zdążą przygotować egzaminatorów. |
Gaba | 04-08-2006 17:44:44 [#16] |
---|
garść uwag Leszku, dzieki za piekny materiał poglądowy, gdyż najgorsza jest sieczka nieujednolicona... 2. Śródroczną ocenę klasyfikacyjną zachowania ustala się według skali określonej w statucie szkoły, z zastrzeżeniem ust. 4 - 5a. - czy to znaczy, że można sobie wprowadzić inna skalę, np. pozytywne, neagtywne, opisowe... - uważam, że taki wolunaryzm jest niebezpieczny...
§ 18. 1. Uczeń klasy I-III szkoły podstawowej otrzymuje promocję do klasy programowo wyższej, z zastrzeżeniem ust. 8. 1a. Na wniosek rodziców (prawnych opiekunów) i po uzyskaniu zgody wychowawcy klasy lub na wniosek wychowawcy klasy i po uzyskaniu zgody rodziców (prawnych opiekunów), oraz po uzyskaniu opinii publicznej poradni psychologiczno – pedagogicznej, w tym publicznej poradni specjalistycznej, rada pedagogiczna może postanowić o promowaniu ucznia klasy I i II szkoły podstawowej do klasy programowo wyższej również w ciągu roku szkolnego. - ten przepis trzeba zmienić - doprecyzować, nie powinni rodzice decydować o niepromowaniu... - a powinna to robić rada pedagogiczna i ew. psycholodzy z poradni, nie powinno tutaj być zgody rodziców. Rodzic nie jest fachowcem - fachowcy to PPP i rada pedagogiczna. |
beera | 04-08-2006 17:46:48 [#17] |
---|
gabo w par 18 nie chodzi o niepromowanie lecz o promowanie w trakcie roku ........... Leszku- dzięki! |
Gaba | 04-08-2006 17:59:03 [#18] |
---|
no, tom ciapa - ale wyrażam dziwną wdzięczność za... język w gimnazjum... moje marudzenie, by nie zmieniać jezyków jak rękawiczek, co szkoła to inny - jakże się dziecko ma do tej matury przygpotować... podobne argumentacje takiej instytucji jak NIK (omawialiśmy raport), mobilizacja koleżeństwa językowców... - niektórzy PS. Private - a) jadę na drugą cz. urlopu i tyle. b) - kończę ogórki i chyba te grzyby wirtualne przede mną... - PSS. Wiele moich myśli, np. mundurek, zwiększenie roli rodziców (wraz z odpowiedzialnością) wprowadza ministerstwo - martwię się, ze pewne zmiany sa jedynie powierzchowne PSSS. Nic jednak nie odbierze mojego węw. odruchu - na Łybacką. |
DYREK | 04-08-2006 18:29:18 [#20] |
---|
Niepromowanie za złe zachowanie w obecnym zapisie to "pic na wodę". Osobiście uważam, że za złe zachownie powinno się skreślać z listy uczniów. Obowiązek nauki można realizować w innej formie. |
hania | 04-08-2006 18:32:57 [#21] |
---|
no i amnestia się znalazła w projekcie...... |
hania | 04-08-2006 18:34:24 [#22] |
---|
język w gimn mnie się osobiście podoba ciekawe tylko, czy informatory już być nie powinny..... |
rzepek | 04-08-2006 19:25:11 [#23] |
---|
cd par.18 rozp. o ocenianiu... jeżeli RP może niepromować ucznia kl. I-III ( i na podstawie opinii z poradni), to po co jest jeszcze " i po zasięgnięciu opinii rodziców" ? Jezeli ich opinia nie ma wpływu na promocję? Jeżeli się nie zgodzą na pozostanie dziecka to co dalej? Wg rozporzadzenia i tak można niepromować, a rodzic będzie wkurzony na dyrektora, bo jakżeby inaczej. Z reguły rodzic nie chce sie zgodzić, żeby uczeń powtarzał klasę, wymaga to mnóstwa dyplomacji i siły przekonywania. |
AnJa | 04-08-2006 19:42:47 [#24] |
---|
udało mi zestawić stare z nowym - zwłaszcza do części maturalnej ważne
spróbuje wrzucić na adres firmowy - jak się uda bo pod modemem jestem i straszliwie wolnym |
beera | 04-08-2006 19:47:57 [#25] |
---|
Andrzej? tzn- co zestawileś? Bo Leszek dał juz ujednolicenie w plikach :) ............. a szczerze pisząc w kwestii jezykow- uważam, ze szczątkowo powinny sie tez języki pojawić w sprawdzianie po VI klasie Czemuś jest takie przekonanie, ze gdzie jak gdzie, ale w szkole języka się nie nauczysz |
AnJa | 04-08-2006 20:08:45 [#26] |
---|
pewnie to samo:-)
nie wiedziałem kiedy łącze siądzie- więc wolałem przeczytać potem;-)
no i wysłałem, a teraz czytam powoli tu
no, ale przynajmniejzniany ze zrozumieniem przeczytałem - nie rozumiem, co z matematyką własciwie - bo niejasno npisane
bedzie kicha z zespołami przedmiotowymi w malych szkołach - bo nie można pytać swoich
a i u mnie teżmoze być - bo np. z niemca tylko jedna ma egzaminatora, a w pobliżu nikt:-( |
Marek Pleśniar | 04-08-2006 20:31:50 [#27] |
---|
osiołkowi w żłoby dano:-) mam w Wymianie Leszkowe ujednolicenie oraz w OSKKOwej poczcie ujednolicenio-porównanie Andrzeja:-) wyrazy uznania się ośmielam skierować:-) |
wiolka1 | 04-08-2006 22:01:18 [#28] |
---|
Który rodzic zgodzi sie aby jego dziecko nie było promowane? Już teraz oszukują nauczycieli i samych siebie wypisując usprawiedliwienia, a może jednak wrócić do tych wypisywanych przez lekarza? A może te stare metody nie były takie złe, przecież udało sie nas wychować- chyba nieźle, Moim zdaniem całkiem dobre byłoby to że można ucznia skreślić z listy jeśli nie chodzi do szkoły, wagaruje, ma naganne zachowanie. Nie wszyscy muszą być magistrami. |
zgredek | 04-08-2006 22:39:57 [#29] |
---|
6. Ocena klasyfikacyjna zachowania nie ma wpływu na: 1) oceny klasyfikacyjne z zajęć edukacyjnych; 2) promocję do klasy programowo wyższej lub ukończenie szkoły, z zastrzeżeniem ust. 7 i 8.
7. Rada pedagogiczna może podjąć uchwałę o niepromowaniu do klasy programowo wyższej lub nieukończeniu szkoły przez ucznia, któremu po raz drugi z rzędu ustalono naganną roczną ocenę klasyfikacyjną zachowania. 8. Uczeń, któremu po raz trzeci z rzędu ustalono naganną roczną ocenę klasyfikacyjną zachowania, nie otrzymuje promocji do klasy programowo wyższej, a uczeń najwyższej programowo klasy w danym typie szkoły nie kończy szkoły. -------------------------------- jestem przeciwko wprowadzeniu tych punktów niepromowanie nie może być karą - a będzie jeżeli uzależnimy przejście do następnej klasy lub ukończenie szkoły od oceny zachowania jeżeli uczeń nie opanował podstawowych wiadomości i umiejętności z mojego przedmiotu to nie może uczyć się go dalej, bo braki będą się pogłębiały co zyskujemy niepromując ucznia ze względu na... no właśnie, na co? na braki w zachowaniu? jeżeli powtórzy klasę to te braki nadrobi? |
hania | 04-08-2006 22:43:59 [#30] |
---|
matematyka na maturze od r. szk 2008/09 - jako obowiązkowa jeśli czytam ze zrozumieniem projekt........ |
Gaba | 04-08-2006 23:58:31 [#31] |
---|
niepromowanie... - może i powinno być szansą dla dziecka na nadrobienie zaległości, nawet na dojrzenie emocjnalne... - jest przeciwnikiem promocji na siłę. Dla mnie taka promocja na siłę jest promocja warunkowa. Dziecko powinno dostawac poprawkę, szkoła powinna mu stworzyć pomoc w poprawieniu, potem egzamin i ale wte, albo wewte. A juz na pewno nie zachowanie - zgadzam się... naganne to patologia, resocalizacja, niestety izolacja, itp. |
ola50 | 05-08-2006 20:11:16 [#32] |
---|
Gabo w pełni popieram Twoje powyższe rozważania.Szkoła ma być miejscem nauczania ,a nie resocjalizacji.Przetrzymywanie uczniów z nagannym zachowaniem to żadne ostrzeżenie dla innych,a tylko dalsza ich demoralizacja.Należy rozwinąć profilaktykę IIIrzędu i utworzyć ośrodki ,do których trafiać będą na terapię uczniowie z problemami w zachowaniu oraz ich rodzice (im wczesniej tym lepiej).Najwyższy czas ,aby pomóc tym uczniom ,a nie przekazywać problemu dalej.To najczęściej uczniowie ci stają się w przyszłości klientami zakładów penitencjarnych i są na naszym utrzymaniu. Wprowadzenie egzaminu z języka obcego - tak,ale najpierw należałoby właściwie przygotować kadrę. Boję się ,że spowoduje to lawinowy wzrost korepetycji, tak jak to jest w szkołach ponadgimnazjalnych.Bardzo długo jako dyrektor miałam problem ze znalezieniem nauczyciela z kwalifikacjami do nauczania j.angielskiego.Na szczęście jedna z nauczycielek przekwalifikowała się.Miałam możliwość pracy z absolwentkami kolegium językowego i stwierdzam kiepskie przygotowanie do zawodu. |
krystyna | 05-08-2006 20:47:43 [#33] |
---|
tak na marginesie... spora liczba szkół będzie chyba musiała zweryfikować swoje zasady oceniania zachowania... znam przypadki szkół ponadgimnazjalnych, w których wystarczyło przekroczyć określoną liczbę godzin nieusprawiedliwionych (np. 25 godz. - a są to 3-4 dni), by na świadectwie ukoczenia szkoły mieć zachowanie naganne... I takie zachowanie miało np. 80 % uczniów klasy... I kiedyś będzie ono porównywalne (na papierze...) z nagannym zachowaniem uczniów, którzy "stają się w przyszłości klientami zakładów penitencjarnych"... dziwnie... |
jerzyk | 06-08-2006 11:46:07 [#34] |
---|
tak sie zastanawiam - "należy" uwzględnić. To co? uczeń np. z ADHD ( o których tu pisano, a rodzice nie współpracuja ze szkołą) powinien miec "wzorowe". Już widze te odwołania od oceny, ze szkoła nie uwzgledniła lub uwzględniła za mało a przecież "należało" proponuję wykreslić "należy uwzglednić" i zastąpić " "bierze sie pod uwagę" 5a. Przy ustalaniu oceny klasyfikacyjnej zachowania ucznia posiadającego orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego albo indywidualnego nauczania lub opinię publicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym specjalistycznej, należy uwzględnić wpływ stwierdzonych zaburzeń lub odchyleń rozwojowych na zachowanie ucznia. |
Marek Pleśniar | 06-08-2006 12:58:18 [#35] |
---|
niewątpliwie brak placówek dla uczniów mających trudności z nauką i zachowaniem nie ma też do tych ucznió kadry jeśi występować o utworzenie sieci dobrych szkół tego typu, musiałby za tym pójśc program kształcenia nauczycieli o odpowiednich kompetencjach |
Gaba | 06-08-2006 14:01:37 [#36] |
---|
mam spore doświdczenie z dzieciaczkami zagrozonymi w rejonie naszej szkoły działa aż 3 domy dziecka... - to bardzo smutne i bardzo tragiczne instytucje, dobrze, że teraz są domy usamodzielniania... widać, ze jest lepiej... ale stale 4-5 nie chodzi do szkoły w 100% u nas rada miasta powołała placówkę dla chłopców zagrożonych wykluczeniem ( chyba w 2002 lub 2003) i zlikwidowała w 2005 z powodu jakoby braku zainteresowania (!!!). Stać nas widać na to... - taką oto wiedzę mają radni lokalni, tak umieją planować perspektywicznie... byleby taniej z edukacją - do domów dziecka trafiają w chwili obecnej dzieci (!) z wyrokami, prawie wszystkie maja wyroki, gdyż sędziowie nie mają możliwości wyboru. Myślę, że opinia środowiska sędziowskiego w ww. materii np. p. A. M. Wesołowskiej, np. (a robi karierę medialną ;-))) ) byłaby bardzo ważna.. |
ola50 | 07-08-2006 07:51:41 [#37] |
---|
Uważam,że nie powinno być żadnych zmian prawnych związanych z oceną zachowania uczniów, szkoły mają już to wypracowane.Kolejne zamieszanie ,które nie przynosi żadnych rozwiązań i poprawy. Kadra jest ,tylko trzeba zmienić tok myślenia. W każdej szkole powinien być zatrudniony pedagog i psycholog (etaty przyznane na taką liczbę uczniów, aby to nie była praca fikcyjna) .Utworzyć ośrodki wsparcia dla uczniów i rodziców .Lepiej zapobiegać niż leczyć.Zawsze największym problemem są pieniądze. W przypadku ucznia repetującego są to pieniądze wyrzucane w błoto, a w przyszłości najczęściej delikwent jest na naszym utrzymaniu. |
Grzesiek | 07-08-2006 10:38:57 [#38] |
---|
Egzamin z jezyka w szkole specjalnej ...?! dla uczniów upośledzonych umysłowo... Nigdzie nie zauważyłem nawet zdania na ten temat, a takie szkoły gimnazjalne i tacy uczniowie prowadzeni programem szkoly specjalnej są. Ciekawe, czy ktoś pomyślał o tym choć przez chwilę. Jak zwykle przepisy pod masówkę (nie obraźcie się), a potem łatanie bo sobie o innych przypomniano. Ciekawe jak by wyglądało w tym wypadku dostosowanie? |
DYREK | 07-08-2006 16:08:11 [#39] |
---|
egzamin z języka w gimnazjum - tak |
beera | 07-08-2006 16:14:40 [#40] |
---|
a w podstawówce slad? uważacie, ze nie? |
DYREK | 07-08-2006 17:37:06 [#41] |
---|
1)w§13: a) ust. 2 i 3 otrzymują brzmienie: „2. Śródroczną ocenę klasyfikacyjną zachowania ustala się według skali określonej w statucie szkoły, z zastrzeżeniem ust. 4 - 5a. 3. Roczną ocenę klasyfikacyjną zachowania, począwszy od klasy IV szkoły podstawowej, ustala się według następującej skali: 1) wzorowe; 2) bardzo dobre; 3) dobre; 4) poprawne; 5) nieodpowiednie; 6) naganne, z zastrzeżeniem ust. 5, 5a i 5b.", b) po ust. 5 dodaje się ust. 5a i 5b w brzmieniu: „5a. Przy ustalaniu oceny klasyfikacyjnej zachowania ucznia posiadającego orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego albo indywidualnego nauczania lub opinię publicznej poradni psychologiczno-pedagogicznej, w tym specjalistycznej, należy uwzględnić wpływ stwierdzonych zaburzeń lub odchyleń rozwojowych na zachowanie ucznia, „5b Naganną roczną ocenę klasyfikacyjną zachowania może otrzymać uczeń, w stosunku do którego zostały wyczerpane wszystkie podejmowane przez szkołę działania o charakterze wychowawczym i profilaktycznym, i który w szczególności: 1) stosuje w szkole przemoc fizyczną wobec uczniów, nauczycieli lub innych osób zagrażającą ich życiu lub zdrowiu bądź naruszającą ich bezpieczeństwo; 2) na terenie szkoły: posiada, używa lub rozprowadza środki odurzające lub substancje psychotropowe, spożywa napoje alkoholowe lub pali wyroby tytoniowe; 3) rozpowszechnia wśród uczniów materiały przedstawiające zachowania agresywne, okrucieństwo wobec drugiego człowieka, treści pornograficzne lub obrażające uczucia religijne; 4) świadomie niszczy dobra materialne należące do szkoły, uczniów, nauczycieli lub innych osób; 5) narusza godność osobistą uczniów, nauczycieli lub innych osób poprzez zniesławianie, agresję lub prowokację; 6) opuścił bez usprawiedliwienia ponad połowę czasu przeznaczonego na realizację wszystkich obowiązkowych zajęć edukacyjnych. c) ust. 6 otrzymuje brzmienie: „6. Ocena klasyfikacyjna zachowania nie ma wpływu na: 1) oceny klasyfikacyjne z zajęć edukacyjnych; 2) promocję do klasy programowo wyższej lub ukończenie szkoły, z zastrzeżeniem ust. 7 i 8.", d) po ust. 6 dodaje się ust. 7 i 8 w brzmieniu: „7. Rada pedagogiczna może podjąć uchwałę o niepromowaniu do klasy programowo wyższej lub nieukończeniu szkoły przez ucznia szkoły podstawowej i gimnazjum, któremu po raz drugi z rzędu ustalono naganną roczną ocenę klasyfikacyjną zachowania. W rozporządzeniu o ramowych statutach powinien pojawić się zapis , że w wypadku niepromowania z tego powodu dyrektor szkoły podstawowej i gimnazjum występuje do kuratora oświaty z wnioskiem o przeniesienie ucznia do innej szkoły. Ta zmiana powinna obowiązywać łącznie ze zmianą w rozporządzeniu o ocenianiu. 8. Uczeń szkoły ponadgimnazjalnej, któremu po raz drugi z rzędu ustalono naganną roczną ocenę klasyfikacyjną zachowania zostaje skreślony z listy uczniów i nie otrzymuje promocji do klasy programowo wyższej, a uczeń najwyższej programowo klasy w danym typie szkoły nie kończy szkoły ." 2) w § 18 ust. 2 otrzymuje brzmienie: „2. Począwszy od klasy IV szkoły podstawowej, uczeń otrzymuje promocję do klasy programowo wyższej (na semestr programowo wyższy), jeżeli ze wszystkich obowiązkowych zajęć edukacyjnych, określonych w szkolnym planie nauczania, uzyskał roczne (semestralne) oceny klasyfikacyjne wyższe od oceny niedostatecznej, z zastrzeżeniem ust. 4 i 5, § 13 ust. 7 i 8 oraz § 19 ust. 10."; 3) w § 20 w ust. 1 pkt 1 otrzymuje brzmienie: „1) jeżeli w wyniku klasyfikacji końcowej, na którą składają się roczne (semestralne) oceny klasyfikacyjne z obowiązkowych zajęć edukacyjnych uzyskane w klasie programowo najwyższej (semestrze programowo najwyższym) i roczne (semestralne) oceny klasyfikacyjne z obowiązkowych zajęć edukacyjnych, których realizacja zakończyła się w klasach programowo niższych (semestrach programowo niższych) w szkole danego typu, z uwzględnieniem § 18 ust. 6, uzyskał oceny klasyfikacyjne z zajęć edukacyjnych wyższe od oceny niedostatecznej, z zastrzeżeniem ust. 3 i 4 oraz§ 13 ust. 7 i 8 "; |
beera | 08-08-2006 21:46:51 [#43] |
---|
Dyrku? Przekleisz ten pkt 4? mam cos problem z pdf |
Rycho | 08-08-2006 22:23:18 [#44] |
---|
Dyrek czy #41 oznacza, ze jesteś za tym, by ocena zachowania miała wpływ na promocję? Bo mnie wychodzi, że tak. moim zdaniem powinniśmy tu jednoznacznie ustalić. Albo uznajemy (tak chyba myśli większość tu - ale mogę się mylić), że pomysł jest niezgodny z naszym myśleniem na ten temat i to piszemy do MENu. I wtedy nie bawimy się w poprawianie zapisów na ten temat. Albo, jeśli się zgadzamy z tym pomysłem, dyskutujemy nad merytoryczną wartością proponowanych przez MEN zapisów. |
beera | 08-08-2006 22:27:35 [#45] |
---|
tak sobie reasumuję? mamy uwagi tylko wobec tych zapisów? tzn- w części Rozporządzenie, ktora nie dotyczy matur- rzecz jasna? ( Waturami się aktualnie zajmuje Jacek W)
Brzmienie przepisu |
Uwagi OSKKO |
|
|
6. Ocena klasyfikacyjna zachowania nie ma wpływu na: 1) oceny klasyfikacyjne z zajęć edukacyjnych; 2) promocję do klasy programowo wyższej lub ukończenie szkoły, z zastrzeżeniem ust. 7 i 8. 7. Rada pedagogiczna może podjąć uchwałę o niepromowaniu do klasy programowo wyższej lub nieukończeniu szkoły przez ucznia, któremu po raz drugi z rzędu ustalono naganną roczną ocenę klasyfikacyjną zachowania. 8. Uczeń, któremu po raz trzeci z rzędu ustalono naganną roczną ocenę klasyfikacyjną zachowania, nie otrzymuje promocji do klasy programowo wyższej, a uczeń najwyższej programowo klasy w danym typie szkoły nie kończy szkoły. |
|
2. Począwszy od klasy IV szkoły podstawowej, uczeń otrzymuje promocję do klasy programowo wyższej (na semestr programowo wyższy), jeżeli ze wszystkich obowiązkowych zajęć edukacyjnych, określonych w szkolnym planie nauczania, uzyskał roczne (semestralne) oceny klasyfikacyjne wyższe od oceny niedostatecznej, z zastrzeżeniem ust. 4 i 5, § 13 ust. 7 i 8 oraz § 19 ust. 10. |
|
§ 30. 1. W klasie VI szkoły podstawowej jest przeprowadzany sprawdzian poziomu opanowania umiejętności, ustalonych w standardach wymagań będących podstawą przeprowadzania sprawdzianu w ostatnim roku nauki w szkole podstawowej, określonych w odrębnych przepisach, zwany dalej „sprawdzianem”. |
|
2. /od 1 września 2008 r./ W klasie III gimnazjum jest przeprowadzany egzamin obejmujący: 1) w części pierwszej - wiadomości i umiejętności z zakresu przedmiotów humanistycznych; 2) w części drugiej - wiadomości i umiejętności z zakresu przedmiotów matematyczno-przyrodniczych; 3) w części trzeciej - wiadomości i umiejętności z zakresu wybranego języka obcego nowożytnego, ustalone w standardach wymagań będących podstawą przeprowadzania egzaminu w ostatnim roku nauki gimnazjum, określonych w odrębnych przepisach, zwany dalej „egzaminem gimnazjalnym". § 32a. /od 1 września 2008 r./ 1. Uczniowie przystępują do części trzeciej egzaminu gimnazjalnego z zakresu tego języka nowożytnego, którego uczą się w danej szkole. 2. W przypadku, gdy uczeń uczy się w szkole więcej niż jednego języka obcego, jego rodzice (prawni opiekunowie) składają dyrektorowi szkoły pisemną deklarację o przystąpieniu ucznia do egzaminu gimnazjalnego z zakresu jednego z tych języków. 3. Deklarację, o której mowa w ust. 2, składa się nie później niż do dnia 20 września roku szkolnego, w którym jest przeprowadzany egzamin gimnazjalny. 4. Informację o języku obcym, z zakresu którego dany uczeń przystąpi do egzaminu gimnazjalnego, dodaje się do listy, o której mowa w § 38 ust. 1 pkt 1. |
| |
beera | 08-08-2006 22:29:57 [#46] |
---|
Rycho- ja myslę, ze trzeba zrobić na obie nożki w pierwszej części napisac, ze niezgadzamy się z takim pomyslem a w drugiej częsci- napisać, że w związku z obawami, ze MEN nie weźmie pod uwagę glosu srodowiska w tej kwestii, informujemy, ze pozostawienie zapisu w takim brzmieniu uniemozliwi jednoznaczne interpretacje, bo to to i to |
zgredek | 08-08-2006 22:43:43 [#47] |
---|
a nie będzie później tak, że uwzględnią jakąś z tych proponowanych uwag i podziękują, że bylismy za niepromowaniem:-( |
beera | 08-08-2006 22:47:56 [#48] |
---|
napiszemy jasno oni i tak zrobią to "..." chyba trzeba choć spytać, co poeta ma na myśli pisząc ' z rzędu" Mozna sprytnie- ze jestesmy przeciwni, bo niewychowawcze, itp i jestesmy przeciwni, bo proponowane rozwiazania są źle skonstruowane ( ale to by za to oznaczalo, ze jak bylyby dobrze, tobysmy byli za) popróbujemy napisac dobrze |
beera | 09-08-2006 08:36:04 [#49] |
---|
Jacka W uwagi maturalne Nie ma go na razie, a moze by było dobrze dyskusję wszcząć, więc wklejam materiał opracowany przez Jacka
Proponowana zmiana |
Uwagi OSKKO |
w § 51 w ust. 2 pkt 2 otrzymuje brzmienie: „2) w części pisemnej: a) język polski, b) język obcy nowożytny, c) jeden przedmiot wybrany przez absolwenta spośród następujących przedmiotów biologia, chemia, fizyka i astronomia, geografia, historia, d) matematyka, e) język mniejszości narodowej - dla absolwentów szkół lub oddziałów z nauczaniem języka danej mniejszości narodowej." |
Stowarzyszeni nie wnoszą uwag związanych z wprowadzeniem od roku szkolnego 2008/09 matematyki jako przedmiotu zdawanego obowiązkowo w części pisemnej. |
w § 53: „a) ust. 1 otrzymuje brzmienie: 1. Egzamin maturalny z przedmiotów obowiązkowych może być zdawany na poziomie podstawowym albo na poziomie rozszerzonym, z wyjątkiem przedmiotów, o których mowa w ust. 2. Wyboru poziomu egzaminu maturalnego z danego przedmiotu, w części ustnej i części pisemnej, zdający dokonuje w deklaracji, o której mowa w § 59 ust. 1.” |
Stowarzyszeni opowiadają się za utrzymaniem dotychczasowych zasad, czyli za określeniem możliwości zdawania przedmiotów wybieranych obowiązkowo na poziomie podstawowym lub na poziomie podstawowym i poziomie rozszerzonym. Konsekwencją tego stanowiska jest negatywna opinia o zmianach, które wynikają z proponowanego brzmienia § 53 ust. 1 (w szczególności § 94 ust. 3). |
w § 59: a) ust. 2 otrzymuje brzmienie: „2. Zdający, który zamierza przystąpić do egzaminu maturalnego bezpośrednio po ukończeniu szkoły, składa deklarację przewodniczącemu szkolnego zespołu egzaminacyjnego, o którym mowa w § 60 ust. 1, a absolwent, który ukończył szkołę we wcześniejszych latach - dyrektorowi szkoły, którą ukończył. Wstępną deklarację zdający ma obowiązek złożyć nie później niż do dnia 30 września, a ostateczną deklarację nie później niż do dnia 20 grudnia roku szkolnego, w którym zdający zamierza przystąpić do egzaminu maturalnego.", b) ust. 4 otrzymuje brzmienie: „4. Do deklaracji zdający może dołączyć oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych, o której mowa w art. 23 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 i Nr 153, poz. 1271 oraz z 2004 r. Nr 25, poz. 219 i Nr 33, poz. 285), w celu przekazania przez komisję okręgową wyników egzaminu maturalnego uzyskanych przez zdającego szkole wyższej, o przyjęcie do której ubiega się zdający.", c) ust. 7 otrzymuje brzmienie: „7. Na podstawie złożonych deklaracji i oświadczeń przewodniczący szkolnego zespołu egzaminacyjnego, o którym mowa w § 60 ust. 1, sporządza informację obejmującą dane zawarte w deklaracjach i oświadczeniach, i przesyła ją pocztą elektroniczną lub na nośniku zapisu elektronicznego dyrektorowi komisji okręgowej, nie później niż do dnia 10 stycznia roku szkolnego, w którym jest przeprowadzany egzamin maturalny.", d) uchyla się ust. 8 i 9, e) ust. 10 otrzymuje brzmienie: „10. Przepis ust. 7 stosuje się odpowiednio do dyrektora szkoły, o którym mowa w ust. 2 i dyrektora Zespołu Szkół dla Dzieci Obywateli Polskich Czasowo Przebywających za Granicą z siedzibą w Warszawie."; |
Stowarzyszeni nie wnoszą uwag do zmiany brzmienia § 59. Proponujemy jedynie, mając na względzie zapowiadaną możliwość składania informacji, o której mowa w ust. 7, przez wypełnienie formularza on-line na serwerze komisji okręgowej, zastąpienie słów „pocztą elektroniczną” słowami „drogą elektroniczną”. |
w § 64: a) ust. 3 otrzymuje brzmienie: „3. W skład zespołu przedmiotowego wchodzą: 1) nauczyciel danego przedmiotu wpisany do ewidencji egzaminatorów, o której mowa w art. 9 c ust. 2 pkt 7 ustawy - jako przewodniczący; 2) drugi nauczyciel danego przedmiotu -jako członek.", b) po ust. 4 dodaje się ust. 4a w brzmieniu: „4a. W skład zespołu przedmiotowego nie może wchodzić nauczyciel, który prowadził zajęcia z danego przedmiotu ze zdającymi."; |
Stowarzyszeni, popierając zmniejszenie liczby członków zespołu przedmiotowego, zwracają uwagę na problemy ze stosowaniem przepisu w szkołach, w których zatrudniony jest jeden nauczyciel danego języka obcego (w takich przypadkach zespół przedmiotowy stanowiliby w całości nauczyciele zatrudnieni w szkole innej, niż ukończył zdający). Dlatego opowiadamy się za skreśleniem ust. 4a. |
§ 97 otrzymuje brzmienie: „§ 97. 1. Zdający zdał egzamin maturalny, jeżeli w części ustnej i części pisemnej ze wszystkich przedmiotów obowiązkowych uzyskał wynik określony w § 72 ust. 2 i 3 oraz § 94 ust. 2, 3 i 6, z zastrzeżeniem ust. 2. 2. Zdający zdał egzamin maturalny, jeśli z jednego przedmiotu obowiązkowego, w części ustnej albo części pisemnej, nie spełnił warunków, o których mowa w ust. 1, ale ze wszystkich egzaminów z przedmiotów obowiązkowych uzyskał średnią co najmniej 30% punktów, przy czym do obliczenia tej średniej przyjmuje się, że 1% punktów uzyskanych na poziomie rozszerzonym jest równoważny 1,5% punktów na poziomie podstawowym. 3. Przepisu ust. 2 nie stosuje się do osoby, której unieważniono egzamin, lub która nie przystąpiła co najmniej do jednego egzaminu z przedmiotu obowiązkowego."; |
Stowarzyszeni zdecydowanie sprzeciwiają się wprowadzeniu zapisu ust. 2 stanowiącego, że dla zdania egzaminu maturalnego nie jest wymagane zdanie wszystkich egzaminów z przedmiotów zdawanych obowiązkowo. Rozumiejąc częściowo argumentację zawartą w uzasadnieniu projektu ustawy („W pierwszych latach obowiązkowej matury z matematyki powinny funkcjonować też rozwiązania łagodzące skutki tego, że dla dużej części populacji zdających zadania matury z matematyki mogą okazać się zbyt trudne”) Stowarzyszeni uważają, że omawiane rozwiązanie powinno zostać wprowadzone z mocą obowiązującą od roku szkolnego 2008/09. |
§ 4. 1. Osoby, które zdawały egzamin maturalny po raz pierwszy w roku 2005 lub 2006 i nie zdały tego egzaminu tylko z jednego przedmiotu obowiązkowego w części ustnej albo w części pisemnej, ale ze wszystkich egzaminów obowiązkowych zdawanych pisemnie na poziomie podstawowym, a ustnie na wybranym poziomie, uzyskały średnio co najmniej 30% punktów możliwych do uzyskania, zdały egzamin maturalny. 2. Przepis ust. 1 nie dotyczy osób, które nie przystąpiły co najmniej do jednego egzaminu z przedmiotu obowiązkowego, lub którym unieważniono egzamin. 3. Okręgowe komisje egzaminacyjne, w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia, wydadzą świadectwa dojrzałości osobom, o których mowa w ust. 1. |
Stowarzyszeni wyrażają zdecydowaną dezaprobatę dla wprowadzania zmiany warunków uzyskania świadectwa dojrzałości po zakończeniu egzaminów. Działania takie – naszym zdaniem – są zaprzeczeniem idei egzaminów zewnętrznych i obniżają ich rangi, są niewychowawcze, powodują obniżenie motywacji do nauki i podważają zaufanie do systemu edukacji. | |
beera | 09-08-2006 08:39:31 [#50] |
---|
i maturalne pytania kluczowe- także postawione przez Jacka W Pytania kluczowe w sprawie matur:
-
Obowiązkowa matematyka – TAK czy NIE?
-
Odrębność poziomu podstawowego i rozszerzonego – TAK czy NIE?
-
Dwuosobowy zespół przedmiotowy – TAK czy NIE?
-
Wykluczenie z zespołu przedmiotowego nauczyciela, który prowadził zajęcia z danego przedmiotu ze zdającymi – TAK czy NIE?
-
Świadectwo dojrzałości mimo niezdania jednego egzaminu, przy średniej min. 30% – TAK, NIE czy ZDECYDOWANIE NIE
-
Świadectwo dojrzałości mimo niezdania jednego egzaminu, przy średniej min. 30%, ale dopiero wtedy, gdy matematyka będzie obowiązkowa – TAK czy NIE?
-
No i na koniec zmiana reguł w trakcie gry, czyli świadectwo dojrzałości mimo niezdania jednego egzaminu, przy średniej min. 30%, dla zdających w 2005 i 2006 r. – TAK czy NIE? Nie daję Jackowych odpowiedzi tu dam je niżej :) |
|