Forum OSKKO - wątek

TEMAT: Klasy dla dzieci z autyzmem w normie- RATUNKU!!!
strony: [ 1 ]
bratek16-03-2011 20:57:53   [#01]

Bardzo proszę o pomoc!

Temat wraca do mnie co jakiś czas i z różnych powodów.

Aktualnie "wącham się z nim" z nowej strony....

CHodzi o klasy dla dzieci z autyzmem w normie. Albo koło normy. W każdym razie takie dzieci, które realizować ramówkę dla autystycznych (czyli jak w normalnych szkołach + alternatywne metody komunikacji).

2 lata temu, jak wchodziła reforma programowa, szukałam tu przez forum szkół realizujących "normalną" ramówkę. Wtedy znalazłam jedną taką.... W Lublinie.

Dziś mam 4 dzieci u siebie, które powinny zacząć taką edukację w 2-4 osobowej klasie, ale według podstawy kształcenia ogólnego.Czyli precedens przed nami.... Przynajmniej na moim terenie.

Szukam wszystkiego: podstaw prawnych, argumentów, liczb, kontaktu z podobnymi placówkami.

I informacji na jeszcze jeden temat.

Załóżmy, że taka klasa powstałaby przy szkole masowej.

Załóżmy, że byłoby tam dziecko z powiatu ziemskiego. Z kim rodzic powinien rozmawiać o przekazaniu subwencji?

Pytam, bo załóżmy, że rodzic już porozmawiał:))

Gmina mówi, że to nie ich sprawa, bo takie klasy mogą powstać wyłącznie przy szkole specjalnej a więc jest to zadanie powiatu........

Powiat mówi, że to nie ich zadanie, bo taka klasa powinna powstać przy szkole masowej  a to zadanie gmin, chyba, że chodziłoby o gimnazjum lub liceum.

Rodzice pytają.....

A ja głupieję!

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]