Forum OSKKO - wątek

TEMAT: ocena pracy nauczyciela
strony: [ 1 ]
muza23-04-2025 10:33:06   [#01]

Starałam się znaleźć podpiwedzi, ale nie udało się. Problem natury etyczno-moralnej :)
Wg jakich zasad, norm procedur przyznajecie punkty za poszczególne kryteria w ocenie?
Czy macie procedury, a nich szczegółowy opis, czym ma wykazać się nauczcyciel na poszczególne punkty?
Czy bierzecie po prostu pod uwagę zaangażowanie nauczycieli i oceniacie na tle pozostalych?

noe1923-04-2025 13:18:21   [#02]

obawiam się, że nie znajdziesz ponieważ te punktowe oceny są wzięte z sufitu.

weźmy prostszy przykład ;)

Kryterium: współpraca z rodzicami - punktowana od 0 do 5. Powinnaś teraz do każdego punktu przypisać kryteria (wskaźniki, ...) aby rzetelnie ocenić. Ponieważ nauczyciel może zapytać dlaczego dostał 3 punkty :)

inne

Kryterium poprawności merytorycznej i metodycznej prowadzonych zajęć dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych punktowane od 0 do 30.

Chciałbym zobaczyć jaka jest różnica między 26 a 27 punktów w zakresie merytorycznego prowadzenia lekcji. Naprawdę chciałbym zobaczyć różnice w skali od 0 do 30 przy takim kryterium

muza23-04-2025 13:38:24   [#03]

Do takich samych wniosków doszłam. Mam 4 oceny do zrobienia, znając pracę nauczycieli jeden uzyskałby wyróżniającą, dwóch bardzo dobra, jeden dobrą. No i ta dobra może przysporzyć mi kłopotów, bo jak to umowywować punktami właśnie. Nawet uzasadnienie spełnienia kryterium może być podważone, niejasne dla nauczcyiela. 
Najpierw napiszę uzasadnienie, później jeszcze raz to wszystko przemyślę wstawiając punkty.
Dziękuję za komentarz :)

Zbig6023-04-2025 14:04:48   [#04]

I ja mam pewne wątpliwości, o rozwianie których bardzo bym prosił.

Czy tę punktację należy dołączyć do karty oceny? Czy stanowi ona integralną jej część? Czy również powinien ja podpisywać nauczyciel?

Pozdrawiam

Skimir23-04-2025 15:58:27   [#05]

Skoro ocena wynika z ilości otrzymanych punktów (przelicznik zgodnie z rozporządzeniem) a karta oceny zawiera jej uzasadnienie to w mojej opinii w tymże uzasadnieniu powinno znaleźć się odniesienie do ocenianych kryteriów wraz z ich punktacją. Troche dziwne by to było gdyby ocenić nauczyciela na „dobry” a punkty to niech sobie dopasuje według uznania tak aby się zmieścił w „widełkach”.

W kwestii punktacji i procedur - już była akcja z tworzeniem wskaźników, regulaminów i procedur do ustalonych przez ministra kryteriów. Nie wypaliło. Więc tworzenie ponownie procedur i innych takich, to jakby powrót do tego co było gremialnie krytykowane.

izael23-04-2025 20:06:15   [#06]

Takiego obowiązku nie ma.

Być może się pojawi za chwilę.

Dzisiaj to dyrektor te punkty może notować, jak chce... i nikomu nic do tego... dopóki nie ma odwołania od oceny:)

Osobiście to uważam, że budując kulturę organizacyjną miejsca, w którym jesteśmy, powinniśmy omawiać i rozmawiać z nauczycielem na każdym etapie oceny:) ale musu nie ma...

Nauczyciel podpisuje projekt oceny, że został z nim zapoznany i podpisuje kartę oceny pracy, bo tak stoi w przepisach.

KaPi29-04-2025 16:56:50   [#07]

nauczycielki zatrudnione na zastępsto, jedna do końca lipca, druga do końca sierpnia, obie początkujące, umowy najprawdopodobniej nie będą przedłużane - obydwu robię ocenę pracy maksymalnie do 21 dni po zakończeniu umowy?

rzewa29-04-2025 18:49:27   [#08]

tak

KaPi30-04-2025 07:24:26   [#09]

ok :)

cynamonowa30-04-2025 16:30:12   [#10]

Nauczycielka - minanowanie w 2014r, stare czasy. Teraz chce złożyć dokumentację w celu dyplomowania po nowemu, i ok...ale ja mam wątpliwość.....

Nauczycielka uwzględnia 3 ostatnie lata pracy. Czy jest jakiś problem albo konieczność wydłużenia okresu za jaki oceniam nauczycielkę jeśli od 1 września do 10 października 2022....była w stanie nieczynnym?

rzewa30-04-2025 17:28:15   [#11]

nie ma takiej konieczności - przerwa nie była dłuższa niż 3 m-ce

KN art. 6a ust. 1de. Oceny pracy nauczyciela, o którym mowa w ust. 1dd [ocena pracy n-la mianowanego do awansu], dokonuje się za okres ostatnich 3 lat pracy przed dokonaniem tej oceny, z tym że do okresu tego nie wlicza się okresów usprawiedliwionej nieobecności nauczyciela w pracy, trwających dłużej niż 3 miesiące.

cynamonowa30-04-2025 18:02:09   [#12]

dziękuję Rzewo :)

KaPi08-05-2025 21:37:35   [#13]

jeżeli na dokonanie oceny mam 3 miesiące, to rozumiem, że projekt oceny muszę przedstawić nauczycielowi wcześniej, aby miał odpowiedni czas na złożenie uwag i żeby ta ostateczna ocena zmieściła się w terminie?

joljol09-05-2025 08:48:07   [#14]

tak 

musisz uwzględnić 5 dni roboczych

KaPi09-05-2025 10:02:32   [#15]

ok

DorotaN09-05-2025 11:42:24   [#16]

Nauczyciel podpisuje projekt oceny pracy, nie musi podpisać karty oceny pracy.....czy jest coś na ten temat w rozporządzeniu?

joljol09-05-2025 11:48:55   [#17]

podpisuje - nauczyciel potwierdza, że otrzymał

po 5 dniach roboczych od projektu dajesz mu kartę oceny pracy

KN 8a.  Nauczyciel, po ustaleniu oceny jego pracy, otrzymuje kartę oceny pracy zawierającą:
1) imię (imiona) i nazwisko oraz datę urodzenia nauczyciela;
2) miejsce zatrudnienia i zajmowane stanowisko;
3) staż pracy pedagogicznej;
4) stopień awansu zawodowego lub informację o nieposiadaniu stopnia awansu zawodowego;
5) wykształcenie;
6) datę dokonania ostatniej oceny pracy;
7) okres pracy, za który została dokonana ocena pracy;
8) stwierdzenie uogólniające, o którym mowa w ust. 4;
9) uzasadnienie oceny pracy;
10) datę dokonania oceny pracy;
11) podpis osoby dokonującej oceny pracy;
12) pouczenie o terminie i trybie wniesienia odwołania od oceny pracy albo złożenia wniosku o ponowne ustalenie oceny pracy.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/karta-nauczyciela-16790821/art-6-a

Pouczenie

Od ustalonej oceny pracy, w terminie 14 dni od dnia jej doręczenia, przysługuje Pani/Panu*

prawo wniesienia odwołania, za pośrednictwem dyrektora szkoły, do organu sprawującego nadzór pedagogiczny nad szkołą, a w przypadku nauczycieli placówek doskonalenia nauczycieli - prawo wniesienia odwołania, za pośrednictwem dyrektora placówki, do kuratora oświaty.

Z treścią oceny i przysługującym mi prawem do odwołania ciągu 14 dni zostałem(-łam) zapoznany(-na).

................................                                                                                  ………………………………………

(data)                                                                                                    (podpis ocenianego)

*Niepotrzebne skreślić

post został zmieniony: 09-05-2025 11:59:36
pkarlin21-05-2025 18:33:03   [#18]

Czy muszę zrobić ocenę pracy w następujących sytuacjach:
1. Z końcem zajęć kończy się umowa z nauczycielem bez kwalifikacji, zatrudnionym za zgodą Kuratora. W nowym roku szkolnym nie będzie już pracował w szkole.
2. Katecheta zatrudniony na czas określony na części etatu, nie będzie już dalej zatrudniony.
3. Nauczyciel przeszedł na emeryturę w ciągu roku szkolnego, ale dalej jest zatrudniony. W przyszłym roku będzie dalej pracował i jest uwzględniony w arkuszu organizacji na nowy rok szkolny.

rzewa21-05-2025 19:39:17   [#19]

1. ta osoba nie podlega pod KN, czyli nie ma do niej zastosowania art 6a KN - nie ma oceny

2. robisz ocenę o ile nie jest to n-l dyplomowany lub kontraktowy

3. jak w p. 2

KaPi27-05-2025 09:30:02   [#20]

ocena pracy nauczyciela na jego wniosek - w aktach osobowych nie ma wcześniejszej oceny pracy (chociaż nauczyciel we wniosku wskazał, że ostatnia była w 2016 r.),  nauczyciel zatrudniony u nas od 2017 r. - za jaki okres robię ocenę?

jeżeli wyznaczyłam termin na zapoznanie z oceną, a nauczyciel w tym dniu będzie na zwolnieniu może się okazać, że termin 3 miesięcy nie zostanie zachowany - co wtedy? (zwolnień jest sporo, nie są ciągiem - przerwy 1-2 dni, ciężko jest ustalić termin, zwłaszcza, że mają być przy ocenie zz)

post został zmieniony: 27-05-2025 09:40:45
gosiaz27-05-2025 10:19:31   [#21]

Nauczycielka początkująca zatrudniona na zastępstwo na rok 2024/25. Umowa kończy sie 31.08.2025. Od września do połowy listopada zamierzam dalej zatrudnić na zastępstwo.

Kiedy ocena/oceny?

rzewa27-05-2025 10:45:45   [#22]

do #20: Niech Ci dostarczy tę ocenę z 2016 -> wtedy ją wpiszesz do karty oceny, a jak tego nie zrobi to w karcie oceny w miejscu wpisania daty poprzedniej oceny postawisz kreskę

oceny dokonujesz za okres pracy u Ciebie ale wiadomo, że to co teraz jest ważniejsze od tego co było dawniej (im dawniej, a nie ma wpływu na teraz, tym mniej ważne)

do #21 jeśli zatrudnisz na wrzesień - listopad, to wystarczy ocena po zakończeniu umowy na zastępstwo - czyli do 21 dni po zakończeniu stosunku(ów) pracy

Macia27-05-2025 12:34:20   [#23]

#21 w ciągu 21 dni od rozwiązania stosunku pracy

KaPi30-05-2025 07:56:49   [#24]

czy zawiadomienie o terminie przedstawienia projektu oceny mogę wysłać pocztą? (znowu zwolnienie...)

jeżeli w dniu zaplanowanego spotkania nauczyciel będzie na zwolnieniu to czy mogę ten projekt wysłać pocztą? - czasu ubywa, co chwila nowe zwolnienia (krótsze niż 14 dni), nie mogę tego zrobić "z partyzanta", bo ZZ...

KaPi04-06-2025 07:35:24   [#25]

no i wykrakałam - zwolnienie miało być na tydzień, jest na 9 dni

co zrobić z tyn projektem oceny?

mogę wysłać pocztą?

izael04-06-2025 08:09:49   [#26]

wyślij

lepszy rydz niż...

KaPi04-06-2025 18:03:24   [#27]

no to jeszcze mnie wyprostujcie albo potwierdźcie, proszę, czy dobrze myślę

wysłam projekt oceny pracy

bez arkusza oceny, ten zostawiam u siebie

w uzasadnieniu mogę wpisać, to co mam w arkuszu przy poszczególnych kryteriach

czy teraz do projektu muszę już mieć opinię RR (mają jeszcze kilka dni) czy uwzględniam ją dopiero przy wystawianiu końcowej oceny pracy?

post został zmieniony: 04-06-2025 18:04:34
izael05-06-2025 08:25:55   [#28]

KaPi, jeśli nauczyciel otrzymał projekt oceny pracy, nie wniesie do niego uwag, to nie widzę tu miejsca na zmianę tego projektu. 

Opinie do oceny powinny być uwzględnione przed przygotowaniem projektu.

UWAGA!
Nie jesteś zalogowany!
Zanim napiszesz odpowiedź w tym wątku, zaloguj się!
Dopiero wtedy będziesz mógł/mogła wysłać wprowadzony komentarz na forum.
Jeśli nie masz jeszcze założonego konta na forum, załóż je.
Logowanie i/lub zakładanie konta.

strony: [ 1 ]