Dzień dobry, nauczyciel zakończył staż na nauczyciela mianowanego w wymiarze 1 roku i 9 miesięcy i otrzymał oceną negatywną i staż został wydłużony o kolejne 9 miesięcy (od 1. września 2024 do 31 maja 2025r). 13 września 2024 dyrektor przydzielił opiekuna stażu. 05.06.2025 nauczyciel złożył sprawozdanie okres stażu czyli za dodatkowe 9 miesięcy. Dyrektor zasiadł do oceny, okazało się że nauczyciel nie złożył wniosku o rozpoczęcie dodatkowego stażu, ani planu rozwoju zawodowego, do dziś tego nie złożył ( miał donieść oczywiście nie doniósł, za miękkie serce, miej twardy tyłek). Dyrektor sporządził negatywną ocenę dorobku, bo nie mógł odnieść się do planu i sprawozdanie nie pozwala potwierdzić, że nauczyciel zrealizował wymagania. Nauczyciel oznajmił, że nie doniesie wniosku, ani planu bo według niego nie musi. Do dnia dzisiejszego nauczyciel nie odebrał oceny dorobku. I teraz naszła mnie pewna wątpliwość, czy ww. ocena powinna być w ogóle sporządzona, czy ze względu na brak wniosku i planu rozwoju należy uznać że staż w ogóle się nie odbył, więc nie może być oceny. Oczywiście jestem świadoma, że w takiej sytuacji jako dyrektor popełniłam błąd i muszę zwrócić na konto szkoły nie prawidłowo naliczony dodatek za opiekuna (opiekun nie jest winien, żę tego nie dopilnowałam). Bardzo proszę o pomoc. Dziękuję za odpowiedź. |