Forum OSKKO - wątek
TEMAT: |
Egzaminy klasyfikacyjne-jeszcze raz rozp. sprawie oceniania... |
Maryna | 18-10-2004 07:39:53 [#01] |
---|
Czy egzaminy klasyfikacyjne dotyczą rownież klasyfikacji śródrocznej? Na spotkaniu z wizytatorem KO zrozumiałam, że nie, ale nie wynika to z rozporzadzenia. Jesli uczeń nie bedzie klasyfikowany na połrocze, to czy moze zdawac egzaminy klasyfikacyjne zgodnie z obowiazujacymi procedurami? |
beera | 18-10-2004 09:15:43 [#02] |
---|
jak to nie wynika jasno? Pisałam własnie o tym już na jakimś inym wątku- dla mnie dośc jasno to wynika z roporządzenia. § 15. 1. Uczeń może nie być klasyfikowany z jednego, kilku lub wszystkich zajęć edukacyjnych, jeżeli brak jest podstaw do ustalenia śródrocznej lub rocznej (semestralnej) oceny klasyfikacyjnej z powodu nieobecności ucznia na zajęciach edukacyjnych przekraczającej połowę czasu przeznaczonego na te zajęcia w szkolnym planie nauczania.
2. Uczeń nieklasyfikowany z powodu usprawiedliwionej nieobecności może zdawać egzamin klasyfikacyjny. 3. Na wniosek ucznia nieklasyfikowanego z powodu nieusprawiedliwionej nieobecności lub na wniosek jego rodziców (prawnych opiekunów) rada pedagogiczna może wyrazić zgodę na egzamin klasyfikacyjny. § 16. 1. Ustalona przez nauczyciela albo uzyskana w wyniku egzaminu klasyfikacyjnego roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych jest ostateczna, z zastrzeżeniem ust. 2 i § 17. 2. Ustalona przez nauczyciela albo uzyskana w wyniku egzaminu klasyfikacyjnego niedostateczna roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych może być zmieniona w wyniku egzaminu poprawkowego, z zastrzeżeniem § 19 ust. 1 i § 17. § 17. 1. Uczeń lub jego rodzice (prawni opiekunowie) mogą zgłosić zastrzeżenia do dyrektora szkoły, jeżeli uznają, że roczna (semestralna) ocena klasyfikacyjna z zajęć edukacyjnych lub roczna ocena klasyfikacyjna zachowania została ustalona niezgodnie z przepisami prawa dotyczącymi trybu ustalania tej oceny. Zastrzeżenia mogą być zgłoszone w terminie do 7 dni po zakończeniu zajęć dydaktyczno-wychowawczych .
§ 19. 1. Począwszy od klasy IV szkoły podstawowej, uczeń, który w wyniku klasyfikacji rocznej (semestralnej) uzyskał ocenę niedostateczną z jednych obowiązkowych zajęć edukacyjnych, może zdawać egzamin poprawkowy. W wyjątkowych przypadkach rada pedagogiczna może wyrazić zgodę na egzamin poprawkowy z dwóch obowiązkowych zajęć edukacyjnych.
O ile egzaminy klasyfikacyjne dotyczą zarówno śródrocznej jak i rocznej klasyfikacji, o tyle oczywiście zastrzeżenia, co do trybu ustalania tych ocen a takze poprawkowe egzaminy dotyczą tylko ocen semstralnych( w szkołach dla doroslych np.) i rocznych |
Maryna | 18-10-2004 17:56:03 [#03] |
---|
do Asi Dla mnie z rozporzadzenia jasno wynika, że że uczeń moze zdawać egzaminy klasyfikacyjne śródroczne, ale zmylila mnie wypowiedż wizytatora KO, który twierdził, że istnieją tylko egzaminy klasyfikacyjne roczne, a to właśnie z rozporządzenia wcale nie wynika. Prawda? Stąd moja potrzeba skonsultowania tej wypowiedzi z mądrymi ludźmi, bo mi się to nie zgadzało. Dziękuję za odp. |
Gaba | 18-10-2004 18:16:35 [#04] |
---|
Maryna, ale jest własnie tak, jak powiedział Twój wizytator! Rany! |
Maryna | 18-10-2004 18:30:11 [#05] |
---|
Jezu! Ja się chyba załamię. No, ale paragraf 15 pkt.1, 2 i 3 (przytoczony zresztą przez Asię) mówi również o klasyfikacji śródrocznej i egzaminach klasyfikacyjnych. Dopiero paragraf 16 mowi wyłącznie o klasyfikacji rocznej i egzaminach klasyfikacyjnych (w zasadzie bardziej o trybie tych egzaminów). No to ja dalej nic nie rozumiem. Ratunku!!!! |
OlaM | 18-10-2004 18:34:40 [#06] |
---|
Chryste!!! Mnie też ratuj bo nic już nie rozumiem! |
beera | 18-10-2004 19:19:23 [#07] |
---|
:-)) kurcze- ja tam nie wiem, co mowią wizytatorzy- toz JASNO z rozporządzenia wynika, ze mozna zdawać egzaminy klasyfikacyjne "przy okazji" klasyfikacji śródrocznej!!! Podzielmy: klasyfiakcja śródroczna klasyfikacja roczna
egzamin klasyfikacyjny |
egzamin klasyfikacyjny |
|
egzamin poprawkowy |
|
"zastrzeżenie" do oceny | takie ja mam przynajmniej przekonanie po analizie rozporządzenia. Nie wiem, co tam gaba innego wypatrzyla i dlaczego jest innego zdania:-) Ale dam się przekonać- jakby co, bo też mogła mnie jakas slepota rozporządzeniowa dopaśc... :-))) |
Basia D | 18-10-2004 19:20:03 [#08] |
---|
dzisiaj po naradzie z wizytatorem też usłyszałam , że dotyczy to ocen końcowych nie ma śródrocznych poprawek, ma na to całe następne półrocze. |
beera | 18-10-2004 19:24:19 [#09] |
---|
ratunku!!!! NIE MA ŚRÓDROCZNYCH POPRAWEK- tak przecież piszę!!!! Pytamy i rozmawiamy tu o ŚRÓDROCZNYCH KLASYFIKACYJNYCH kurde- idę zwariować!!!!!!!!!!! |
Iwon | 18-10-2004 19:26:32 [#10] |
---|
asiu, gdzie tam będziesz szła... Na tym wątku też się to da zrobić ;-) |
Ewa z Rz | 18-10-2004 19:31:06 [#11] |
---|
asia, nie warjuj! WQystarczy, że świat (oświatowy) zwariował... Oczywiście, że: są egzaminy klasyfikacyjne w klasyfikacji śródrocznej, ale nie ma w tej klasyfikacji egzaminów poprawkowych i zastrzeżeń - wszystko jest natomiast przy klasyfikacji końcoworocznej. |
beera | 18-10-2004 19:44:29 [#12] |
---|
:-)))))))))))))) |
Koralik | 18-10-2004 19:50:41 [#13] |
---|
i jeszcze komisje Z rozporządzenia 1. Egzamin klasyfikacyjny dla ucznia, o którym mowa w ust. 2, 3 i 4 pkt 1, przeprowadza nauczyciel danych zajęć edukacyjnych w obecności, wskazanego przez dyrektora szkoły, nauczyciela takich samych lub pokrewnych zajęć edukacyjnych. Czy dyrektor jest wtedy przewodniczącym komisji? 2. Egzamin klasyfikacyjny dla ucznia, o którym mowa w ust. 4 pkt 2, przeprowadza komisja, powołana przez dyrektora szkoły, który zezwolił na spełnianie przez ucznia odpowiednio obowiązku szkolnego lub obowiązku nauki poza szkołą. W skład komisji wchodzą: i tu jest jasne |
beera | 18-10-2004 19:54:55 [#14] |
---|
hm... Elu- wygląda na to, ze w pierwszym przypadku wcale nie ma komisji, bowiem egzamin przeprowadza n-l ( z innym) w drugim- sprawa jest jasna- jest komisja |
Maryna | 18-10-2004 19:55:35 [#15] |
---|
No to jest nas trzy (co najmniej)- Asia, Ewa z Rz i ja, trochę mi lepiej, że widzą w rozporzadzeniu to co ja. Naprawde byłam bliska zalamania.Nawet jesli interpretacja "góry" bedzie inna, to mi ulżyło - cieszy mnie, ze nie pomieszlo mi sie we łbie do konca. Do tabelarycznego zestawienia Asi dodałabym jeszcze jedną kolumnę "klasyfikacja końcowa", ale to tylko dla formalnego uporzadkowania klasyfikacji (bo to przecież klasyfikacja roczna, ale uwzgledniajaca oceny z przedmiotow zakonczonych w klasach programowo nizszych, na świdectwach absolwenckich).Gabo!Napisz jeszcze, co Ty na to. Proszę. |
Koralik | 18-10-2004 20:15:48 [#16] |
---|
i tak myślałam każda z nas (wicki i ja) czytała i co innego wzbudza nasze wątpliwości. dzieki tez "nie zgupłam do reszty":) |
Maryna | 18-10-2004 23:17:11 [#17] |
---|
I co? podciagam do gory, prosze o wypowiedzi, pozdrawiam |
BożenaB | 19-10-2004 14:45:32 [#18] |
---|
mam wątpliwości Co do klasyfikacji rocznej ucznia kl 3 (gim) i klasyfikacji końcowej? Czy dobrze zrozumiałam rozp, że taki uczeń "występuje" najpierw w uchwale o klasyfikacji rocznej uczniów szkoły, a potem jest druga uchwała dotycząca tylko klasyfikacji koncowej - wyniki roczne + uwzględnienie ocen końcowych z poprzednich klas? |
Maryna | 19-10-2004 15:35:13 [#19] |
---|
Klasyfikacja koncowa to klasyfikacja dotycząca absolwentów. Na swiadecywie ukonczenia szkoly wpisujemy wszystkie oceny roczne z ostatniej klasy oraz oceny roczne z tych przedmiotow, które zakonczyly sie w klasach programowo nizszych, czyli w 1 lub 2 klasie. Jedna uchwała. Zresztą z tych ocen (końcowych) liczymy uczniowi średnia do swiadectwa z wyróżnieniem. |
Ewa z Rz | 19-10-2004 22:51:25 [#20] |
---|
uczniowie klas końcowych mają normalna klasyfikację - końcoworoczną. Ale przy liczeniu średniej (do wyróznień) trzeba uwzglednic oceny z przedmiotów zakończonych wcześniej. Zatem ta uchwała zawiera jeszcze punkt o ukończeniu przez tych uczniów szkoły z wyróżnieniem, podobnie jak i promowaniu z wyróznieniem uczniów klas młodszych. |
Doris | 20-10-2004 01:02:11 [#21] |
---|
Po co ? Napisałam odpowiedź, ale nie tam gdzie trzeba. Powtórzę się więc. Ocena śródroczna jest tylko oceną informacyjną dla rodzica i mówi co by było gdyby "teraz" był koniec roku. Ocenę roczną wystawia się na podstawie bieżących ocen z c a ł e g o roku, nie biorąc w ogóle pod uwagę oceny śródrocznej. Po co więc jakikolwiek egzamin klasyfikacyjny? Informuje się tylko rodzica, że w drugim półroczu musi nastąopić poprawa. |
Iwona1 | 04-12-2004 20:58:16 [#22] |
---|
a jeśli uczen był nieklasyfikowany na półrocze to jaka jest potem procedura postepowania ? |
skryba04 | 04-12-2004 21:08:14 [#23] |
---|
....... wizytatorzy? hmmmmmmmm Już dawno życie mnie nauczyło aby nie ufać ...... ludziom niedouczonym , choćby stali na "szczytach" i i udawali przed sobą i innymi że są kompetentni..... Kochani czytajmy zatem ze zrozumieniem!!!!! Asia cytując już wyżej rozporządzenie, udowodniła przecież jak niedouczeni potrafią być co niektórzy....... i jak potrafią człowiekowi zrobić wodę z mózgu. Pozdrawiam |
Leszek | 04-12-2004 21:21:26 [#24] |
---|
i masz rację żeby nie ufać ludziom niedouczonym... i myślę, że potrafisz powiedzieć w jaki sposób dotarłaś do tego wniosku w stosunku do wymienionej grupy zawodowej... ciekawi mnie to bardzo... dotąd sądziłem, że tylko niektórzy z nich są niedouczeni... pewnie się mylę... ale nie udało mi się ("misie") osiagnąć takiego efektu badań jak Tobie... pozdrawiam |
Iwona1 | 04-12-2004 21:22:46 [#25] |
---|
asia napisała
|
"Elu- wygląda na to, ze w pierwszym przypadku wcale nie ma komisji, bowiem egzamin przeprowadza n-l ( z innym) w drugim- sprawa jest jasna- jest komisja" no dobrze nauczyciel z innym,ale jeśli uczeń ani be ani me na tym "egzaminie" przeprowadzanym przez nauczyciela to i co wtedy? Oblewa klasę już w połowie roku? A jeśli był nielasyfikowany z powodu wagarów to też muszę z nim organizować jakąś formę zaliczenia minionego semestru? |
| |
Marek Pleśniar | 04-12-2004 21:43:12 [#26] |
---|
dołączam się do pytania Leszka. :-) |
skryba04 | 04-12-2004 21:48:39 [#27] |
---|
nie oceniam wszystkich jednakowo Leszku nie chciałam być tak odebrana. Nie chcę nikogo obrażać ale z własnego doświadczenia.... wolę ufać sobie ..... i czytać ze zrozumieniem.Proszę o wybaczenie jeśli obraziłam kogoś kto nie tylko udaje że jest kompetentny( jako wizytator).Pozdrawiam |
Marek Pleśniar | 04-12-2004 21:56:58 [#28] |
---|
zrobię próbę jak to działa: nauczyciele? hmm... Już dawno życie mnie nauczyło aby nie ufać ...... ludziom niedouczonym (nie jestem wizytatorem żeby było jasne;-) |
skryba04 | 04-12-2004 22:04:42 [#29] |
---|
hmmmm takie " zakrzyczanie" tematu i wylpiwanie innych Marku jest w Twoim stylu jak widzę. Często tutaj bywam , choć niezbyt często podejmmuję rozmowę.... między innymi ze wzgledu na Ciebie hahahahahahahha Pozdrawiam i życzę udanych badań ... może dowiesz się czegoś.... o sobie również |
Iwona1 | 04-12-2004 22:09:57 [#30] |
---|
a w ramach wzajemnych praekomarza odpowie ktoś na moje pytanie???? |
Leszek | 04-12-2004 22:21:33 [#31] |
---|
:-) pozdrawiam |
BożenaB | 04-12-2004 22:27:07 [#32] |
---|
Wydaje mi się, że nie musi oblewać w połowie roku... ma jeszcze możliwość podwyższenia oceny przed roczną klasyfikacją - zgodnie z rozp. |
Iwon | 04-12-2004 22:27:59 [#33] |
---|
Szefie, Bohunaśmy usiekli ... ;-))) |
bogna | 04-12-2004 22:37:55 [#34] |
---|
hmm... a ja wolę czerpać z waszej madrości niż ufać tylko sobie ;-) i dlatego codziennie jestem na forum :-))) |
Marek Pleśniar | 04-12-2004 22:52:08 [#35] |
---|
wydajemisię elu że to Ty zakrzykiwałaś kogoś (a nawet spora grupę ludzi Ci nieznanych). Więc poczucie przyzwoitości kazało mi pokazać Ci jakie to niemiłe;-) Pozdrowienia:-) |
Marek Pleśniar | 04-12-2004 22:57:58 [#36] |
---|
a generalnie. Nie miej mi za złe - nie chciałem urazić Cię jakoś' Szkoda nam wszystkim chyba by było soboty;-) |
Małgoś | 05-12-2004 00:55:39 [#37] |
---|
Mam tłumek do egzaminu klasyfikacyjnego z ..w-fu A co mam zrobić tymi, któzy nie zdadzą egzaminu klasyfikacyjnego z wf-u????? i powiem, że nienawidzę egzaminów klasyfikacyjnych z wf-u! :-I i żądam wf-u na "uczestniczył"! i wstyd mi za lekarzy, którzy wystawiają lewe zwolnienia do tyłu, do przodu, w bok i na opak - jak tylko klient sobie zażyczy i powołam chyba wice ds wf-u! wrrrrrrrrrrrrr |
Ewa z Rz | 05-12-2004 05:16:07 [#38] |
---|
nie ma podstaw do przeprowadzania egzaminu klasyfikacyjnego (wg formy zawartej w rozporządzeniu) w związku z klasyfikacją śródroczną - jest nieklasyfikowany i tyle. Klasyfikacja śródroczna ma charakter wyłącznie informacyjny! Nie jest potrzebna, a nawet nie powinna mieć miejsca, żadna forma "zaliczania semestru" - szkoła to nie studia wyższe, a uczeń nie student. W następnym okresie bedzie chodził, to może zostanie sklasyfikowany na koniec roku - jeśli nie, to dopiero wówczas będzie miał ten egzamin klasyfikacyjny. |
maeljas | 05-12-2004 09:07:50 [#39] |
---|
Ewo ratuj zajrzałam tu - bo będę miała ucznia nieklasyfikowanego w styczniu - i zgłupłam do reszty w # 11 napisałaś: "WQystarczy, że świat (oświatowy) zwariował... Oczywiście, że: są egzaminy klasyfikacyjne w klasyfikacji śródrocznej, ale nie ma w tej klasyfikacji egzaminów poprawkowych i zastrzeżeń - wszystko jest natomiast przy klasyfikacji końcoworocznej." a w #38 jak wyżej no to mam robić egzaminy klasyfikacyjne uczniowi czy nie? (wraca w styczniu - był obłożnie chory) |
stan | 05-12-2004 10:01:13 [#40] |
---|
.... na boczku tej dyskusji.
Pojawił się u nas inny problem.
Na fali kwestionowania wszystkiego i "totalnego" poprawiania.
W czasie pisania zapowiedzianej klasówki uczeń pyta - "Kiedy mogę poprawić poprawę tej klasówki?"
Proszę sobie wyobrazić nauczyciela, który ma tylko 20 godzin ale z przedmiotu, który ma 1 godzinę tygodniowo. To daje 20 klas x 33 uczniów x minimum trzy stopnie w czasie semestru x poprawianie każdej pracy pisemnej i później oceny końcowo rocznej?!!!
Pozdrawiam. |
beera | 05-12-2004 11:22:11 [#41] |
---|
maeljas oczywiście ŻE SĄ EGZAMINY KLASYFIKACYJNE W KLASYFIKACJI ŚRÓDROCZNEJ JEST TAK JAK WYŻEJ GDZIEŚ NAPISAŁAM W TABELI, KTORA WYNIKA Z MOJEJ ANALIZY ROZPORZĄDZENIA: klasyfiakcja śródroczna klasyfikacja roczna
egzamin klasyfikacyjny |
egzamin klasyfikacyjny |
|
egzamin poprawkowy |
|
"zastrzeżenie" do oceny | .... A Stan- oczywiście masz rację, system przez nas przyjęty nie uczy odpowiedzialności, ani\ konsekwencji. Nie wszystko w życiu da się poprawić przecież... |
Iwona1 | 05-12-2004 12:23:47 [#42] |
---|
asia czy mogłabys wyjaśnić: 1) czy w klasyfikacyjnym śródrocznym powołuje się komisję czy tylko nauczyciel uczący? 2) czy jeśli uczeń nieklasyfikowany z powodu nieobecności nieusprawiedliwionych to też przystępuje? 3) co dalej jeśli: a) uczeń nie przystąpił do egzaminu? b) podczas egzaminu wykazał się zerową wiedzą? Wszystkie te pytania dotyczą oczywiście oceny śródsemestralnej, bo przy ocenie rocznej ro wszystko jasne (przynajmniej teraz tak mi sie wydaj, a jak ten koniec roku nadejdzie to też może sie okaza, że pojawią sie nieprzewidziane problemy :-)) ) |
zgredek | 05-12-2004 12:38:38 [#43] |
---|
uczeń może to znaczy, że nie musi
------------------------
1.
§ 15.
2. Uczeń nieklasyfikowany z powodu usprawiedliwionej nieobecności może zdawać egzamin klasyfikacyjny.
3. Na wniosek ucznia nieklasyfikowanego z powodu nieusprawiedliwionej nieobecności lub na wniosek jego rodziców (prawnych opiekunów) rada pedagogiczna może wyrazić zgodę na egzamin klasyfikacyjny.
4. Egzamin klasyfikacyjny zdaje również uczeń:
1) realizujący, na podstawie odrębnych przepisów, indywidualny program lub tok nauki;
2) spełniający obowiązek szkolny lub obowiązek nauki poza szkołą.
10. Egzamin klasyfikacyjny dla ucznia, o którym mowa w ust. 2, 3 i 4 pkt 1, przeprowadza nauczyciel danych zajęć edukacyjnych w obecności, wskazanego przez dyrektora szkoły, nauczyciela takich samych lub pokrewnych zajęć edukacyjnych.
11. Egzamin klasyfikacyjny dla ucznia, o którym mowa w ust. 4 pkt 2, przeprowadza komisja, powołana przez dyrektora szkoły, który zezwolił na spełnianie przez ucznia odpowiednio obowiązku szkolnego lub obowiązku nauki poza szkołą. W skład komisji wchodzą:
1) dyrektor szkoły albo nauczyciel zajmujący w tej szkole inne stanowisko kierownicze - jako przewodniczący komisji;
2) nauczyciele zajęć edukacyjnych określonych w szkolnym planie nauczania dla odpowiedniej klasy.
------------------
2.
§ 15.
3. Na wniosek ucznia nieklasyfikowanego z powodu nieusprawiedliwionej nieobecności lub na wniosek jego rodziców (prawnych opiekunów) rada pedagogiczna może wyrazić zgodę na egzamin klasyfikacyjny.
---------------------
3. jeśli nie przystąpił - nieklasyfikowany
jeśli nie umiał - niedostateczny
----------------------
pomieszałam coś? |
Małgoś | 05-12-2004 12:48:57 [#44] |
---|
no i co z tego wynika, że nieklasyfikowany śródrocznie????? jesli w grudniu nie został sklasyfikowany z wf-u, to co z nim będzie na koniec roku??? a jesli RP ..nie wyrazi zgody??? to co z takim uczniem? juz teraz ma przechlapane? bo jesli nie nadrobi tych obecności na wf-ie, to co ja mam z nim zrobić???? |
beera | 05-12-2004 12:50:30 [#45] |
---|
wzsystko ok- moim zdaniem ........ Iwon- te egzaminy to egzaminy dotyczące oceny śródrocznej, a nie jak napisałaś śródsemestralnej- jest tu pewna róznica :-) |
zgredek | 05-12-2004 12:52:17 [#46] |
---|
nic nie wynika - jest nieklasyfikowny
a na koniec roku może mieć ocenę, lub też nieklasyfikowany
a nadrobić może - przecież ma cały semestr
--------------
jacie Małgoś, ale masz ten wf:-( |
zgredek | 05-12-2004 12:55:04 [#47] |
---|
okres nie semestr - oczywiście, bo znów nam się namiesza
-----------
a te nieklasyfikowania:
przecież też może a nie musi być nieklasyfikowany |
Iwona1 | 05-12-2004 12:58:25 [#48] |
---|
no niby wszystko w porządku, ale 1) po co w takim razie taki na przykład wagarowicz ma przystepować do egzaminu ( i jeszcze prosić o taki) skoro nieklasyfikowany to brzmi lepiej niż wielce prawdopodobna jedynka? ( a i jedno i drugie nie wywołuje żandnych złych konsekwencji dla ucznia? 2) czy jak miał prawo do egzaminu i się nie stawił to gdzieś sie taki fakt odnotowuje? 3) czy sporzadza sie protokuł z egzaminu ( macie może wzór takiego)? 4) Kto w waszych szkołach liczy czy udało sie uczniowi czy jednak nieklasyfikowany- nauczyciel, z którego przedmiotu jest obawa nieklasyfikowania czy wychowawca liczy wszystkie przedmioty? ( a potem i tak przedmiotowiec mu mówi, ze on jednak ocenę wystawi-i wojna gotowa) |
zgredek | 05-12-2004 13:10:18 [#49] |
---|
ja do nieklasyfikowania podchodzę jak do jeża, bo wydaje mi się, że traktuje się to jako karę za wagarowanie
a za wagary to chyba jakieś inne kary statut przewiduje
brak mi takich refleksji na przykład:
a dlaczego ten uczeń nie przychodzi na moje lekcje - czy tylko na moje - a jeśli na inne to dlaczego?
----------------------------
Iwona - egzamin klasyfikacyjny powinien być dla ucznia, który z przyczyn usprawiedliwionych - to nie jest wagarowicz
natomiast wagarowiczom - RP nie wyraża zgody i już
a konsekwencje - na koniec roku takie same jak niedostateczny
a co brzmi ładniej?
no cóż...
--------------------
tak sporządzasz protokół i tam odnotowujesz, że uczeń się nie zgłosił |
zgredek | 05-12-2004 13:11:40 [#50] |
---|
a kto liczy - no cóż zdarzało mi się, że ja;-) |
|